Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

A Kolostor-szurdok túrája - a Szlovák Paradicsom minden szépségével és kalandosságával 2020. 09. 05.

FIGYELEM, ÚJ INFORMÁCIÓ! Az egyik napról a másikra hozott aktuális kormányrendelet miatt a túrahelyszínünket hazaira kényszerülünk cserélni, így egy látványos útvonalú, gyönyörű kilátóhelyekkel megáldott helyszínt választunk, ahol 7 éve jártunk. Táv 11 km, szintemelkedés 350 m, Szarvaskő kilátótól Bálapátfalva - Ciszterci Apátságig. + akik szeretnének, az Apátságtól a Bélkőre is felmehetnek, ez + szintemelkedés. 

Ha időnk engedi, a túracsapattal pihenhetünk egy kicsit a bélapátfalvi meseszép Lak-völgyi tó partján, sőt körbe is sétálhatjuk azt,

hazafelé pedig megállhatunk Eger után a Stürmer csokigyár mintabolt-cukrászda-fagyizójában, ahol ki-ki megjutalmazhatja magát egy kis finomsággal, vagy frissítővel.

2./ Akik nem tudják az előbbi túrát vállalni, de nagyon szeretnének a rettegés és félelem hatásai elől egy kicsit a természetbe menni, nekik remek lehetőség, hogy buszunkkal Szarvaskőről Bélapátfalvára átmennek, és körbesétálják a tavat, pihengetnek, feltöltődnek a festői környezetben.

Ezek alapján külföldi utasbiztosítás ezennel egyetlen résztvevő számára sem szükséges a kormányrendelet végett tett módosításunk során - hazai új helyszínünkön, amely bizonyára ennek ellenére csodás élményeket tartogat és teljesértékű lesz számunkra ha mi is úgy akarjuk. Viszont a jókedvet és a természetszeretetet senki ne hagyja otthon!!!! Van még néhány helyünk, hívj barátokat, ismerősöket is! Jelentkezés telefonon: 70/3203284

Indulási időt lásd lentebb!

Ez alábbi program lecserélve a fentiek miatt, a fentiek alapján!

A Kolostor szurdok-túra a Szlovák Paradicsom minden technikai elemét és összes szépségét felvonultató látványos, színes, kalandos, igazán változatos program: tálcák, létrák, hidak, erdei szakaszok (mindenből egy kicsi) - a különleges túrákat kedvelők számára, csodás természeti környezetben.

Másik csoport ezalatt egy gyönyörú panorámájú kilátópontokat érintő, különösebb kihívásoktól mentes, könnyedebb, különleges technikai elemektől mentes túrát tehet nagyon szép erdei útvonalon - szintén a "Paradicsomban". Igény esetén lehetőség van még egyénileg a kiindulási pontnál kellemesen eltölteni a napot egyénileg vagy kisebb baráti társaságban a "csak kirándulni" vágyóknak - így ez ismét egy remek 2 az 1-ben, vagy inkább 3 az 1-ben program.

Kedves Jelentkezőink! Kérjük megjegyzésben feltüntetni, hogy ki melyik programra jelentkezik: - "A"/ a sportosabb "Kolostor-szurdok" túrára, vagy "B"/ a kényelmesebb és rövid "Tamásfalvi kilátó" túrára (- a túrát külön túravezetővel kellő csoportlétszám esetén indítjuk, amelyet a jelentkezések alapján döntünk el!) vagy "C" csak kirándulás.

Ha vágysz az elbűvölő Szlovák Paradicsomba, gyere Te is velünk!

Hívj ismerősöket, barátokat is! Részleteket lásd lentebb.

Időpont: 2020. 09. 05.

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből. Az autóbusz minden programunk előtt, fertőtlenítő szakember által frissen fertőtlenítve vár minket és az út során mobil fertőtlenítő szerek is rendelkezésünkre állnak (kézfertőtlenítő, légfertőtlenítő)

Indulás: 6.30 óra Debrecen, Nagyállomás melletti postahivatal bejárata előtti parkolóból. Gyülekezés indulás előtt negyed órával. 

Visszaérkezés: forgalomtól függően a késő esti órákban.

A programon való részvételhez szükséges: érvényes úti okmány (kártya típusú személyi igazolvány vagy útlevél), 1 napos külföldi utasbiztosítás, EU-s TB kártya (ez utóbbi egy esetleges sürgősségi betegellátást tesz lehetővé.)

"A" túra - túravezető: Kiss Erika 

"B" túra - túravezető: (amennyiben erre az útvonalra is kellő jelentkezőnk érkezik, úgy pontosítjuk!)

A két túrát két külön csoportban, kellő jelentkező esetén két túravezető kíséri!

"A" túra "sportos" : jó állóképességű, edzett, haladó túrázók részére ajánljuk, akik mentesek a tériszonytól, vagy épp ez alkalommal kívánják legyőzni aztsmiley

"B" túra "kényelmes" :  az állóképességük és edzettségük terén  kisebb kihivásokkal küzdő túrázóink részére ajánlott. Nordic Walking botok vagy túrabotok használatát javasoljuk, amely egy esetleges elcsúszástól is megvédhet, azokat a talajba remekül le lehet szúrni, ezáltal biztosítva magunkat! További biztosíték a speciális komoly túrabakancs, amely a bokát is védi.

Programleírás:

"A" túra útvonal: Erdőalja - Hernád áttörés - Kolostor szurdok - Menedékkő-fennsík - Menedékkő alatti elágazás - Erdőalja

A Szlovák Paradicsom talán leghíresebb látnivalója, a Hernád-áttörés nyugati részét járjuk be Erdőaljáról (Podlesok) kiindulva, a Hernád-torok sziklakapuján át lépünk be a mesebeli kanyonba, majd a kitűnően kiépített, látványos és kalandos parti útvonalon a nagy függőhídig követjük a folyót. A rövid, de meredek, vízesésekben gazdag Vöröskolostor-szakadék szurdokában létrákon, hidakon kapaszkodunk fel a hajdani kolostor romjainál fekvő népszerű turistaházhoz, ahonnan kényelmes erdei utakon ereszkedünk vissza Erdőaljára.

A túra hossza: 10,1 km

Szintkülönbség: 430 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: Podlesok, Erdőalja, Káposztafalvától (Hrabušice) 3 km-re délre, Nagy parkoló.

Belépő a Szlovák Paradicsomba és buszos parkoló díj: ............... (később pontosítjuk)

 

A túra jellege:

Nehéz gyalogtúra, a Hernád-áttörésben, több helyen lánccal biztosított, kitett, tálcás szakaszok váltogatják egymást, a Kolostor-szakadék igazi szurdoktúra, jelentős szintkülönbséget kell legyőzni a szorosban.  Megfelelő ruházat, elsősorban túrabakancs viselése kötelező! Változatos segédeszközöket találunk az út során, vaslétrák, doronglétrahidak, fémtálcák, vaskapcsok, lánccal biztosított szakaszokon kell átküzdeni magunkat. Kizárólag összehajtható, teleszkópos túrabotot vigyünk, hátizsák elengedhetetlen, mindkét kezünket tegyük szabaddá a kapaszkodáshoz. Egyensúlyérzék, szédülésmentesség, biztos lépés nagyon fontos! A szurdok felfelé egyirányú! A Hernád-menti út kétirányú. A visszaút egyenletesen lejtő kényelmes gyalogút.

 

A túra leírása

A parkolóból Podlesok kis turistatelepe felé indulunk, a büfénél lévő elágazásnál balra térünk, átmegyünk a hídon, majd a pihenő mellett ismét balra tartva megyünk tovább az aszfaltos úton. A Koliba étteremnél találkozunk a Kék sáv jelzésekkel, ezeket fogjuk követni végig a Hernád mentén is. Elmegyünk a hangulatos Ranč fogadó mellett, majd beérve az erdőbe, jobbról kerüljük meg a Turisticky Raj retró hangulatú üdülőtelepét. A sportpálya után találkozunk a jobbra letérő Zöld jelzéssel, itt fogunk majd visszajönni. Balra kanyarodunk a K és Z jelzésű ösvényre, mely hamarosan sziklák közé ér fel, ahonnan szép kilátás nyílik a lent hömpölygő folyóra, a hídra és a Hernád-torok sziklakapujára.

Leereszkedünk a hídhoz, átkelünk a Hernád felett, a táblás elágazásnál (Hrdlo Hornádu 535 m) jobbra fordulunk a Kék jelzésű parti ösvényre, mely a sziklafalhoz erősített, láncos korláttal biztosított fémjárdákon halad magasan a folyó felett. A sziklák után jelzett csapásunk le-föl hullámzik magasan a part felett, elmegyünk egy kis faházikó mellett, majd leérünk a partra, átbújunk egy sziklakapu alatt és lánccal biztosított, nehéz, sziklás terepen kapaszkodunk. Rövidesen utunk egyik leglátványosabb részéhez érünk a Zöld-hegy alatti sziklafalhoz (Pod Zelenou horu), ahol több méter magasan, az áthajló sziklafalhoz rögzített, lánccal biztosított, fémtálcákon lépdelünk.

       Sziklás rész következik, ismét láncba kapaszkodva mászunk fel, fentről szép a kilátás az alattunk hömpölygő Hernádra, majd rövidesen elérünk a Barát-barlangnál (Pri Mníchovej jaskyni) meredező függőleges sziklafalhoz, amit újabb fémtálcákon, meglehetősen kitett részen küzdünk le. Lemászva a folyóhoz egy kényelmesebb szakasz következik, a hídon átkelünk a túlpartra, hangulatos erdei gyalogúton, szépen rálátunk a Hernádra. Később feljebb kapaszkodunk, fahidak, kisebb falétrák jönnek, majd az Örök-eső fölött (Nad Večnym daždom) nevű sziklafalnál újabb fahidak, létrák, láncos szakaszok következnek.

       Már látjuk magunk előtt a hidat, de még előtte az izgalmas, Függőhíd fölött (Nad Lanovou lávkou) nevű sziklafalon kell túljutnunk lánccal biztosított fémtálcákon, pallókon, sziklákon. A híd alatt érünk ki a táblás turistaút-csomóponthoz (Kláštorská roklina ústie 520 m). Érdemes kimenni a hosszú, imbolygó függőhídra, nem mindennapi élmény letekinteni a Hernádra, élvezni a természet szépségét az idegborzolóan labilisnak tűnő hídon. Utunkat a Zöld jelzésű úton folytatjuk Kláštorisko felé, A Vöröskolostor-szakadék szurdokán (Kláštorská roklina) közel 250 méter szintet kell legyűrnünk igen rövid táv alatt.

      A Vöröskolostor az egyik legrövidebb szurdok a Szlovák Paradicsomban, azonban meredekségével és szépségével felveszi a versenyt a hosszabbakkal. Eleinte az egyre szűkülő kanyonban a patak kövein lépdelve, ill. a partján kapaszkodunk meredeken felfelé, majd a szépséges Felfedezők-vízesése melletti hosszú vaslétra következik, aztán hamarosan még kettő. A gyönyörű, vadregényes szurdokban egymást követik a szebbnél szebb zuhatagok, no meg mellettük, felettük a létrák. Az egyik legimpozánsabb a Szivárvány-vízesés. Szűk egy óra mászás után fel is érünk a Menedékkő-fennsíkra, ahol egy szépséges füves réten bukkanunk ki az erdőből. Jobbra látjuk az egykori karthauzi kolostor romjait, szép időben mögötte csodálatosak a Magas-Tátra égbetörő csúcsai.

       Ezt követően az összes túrázó a fennsíkon fekvő turistaház, „hütte” felé igyekszik (Chata na Kláštorisku 770 m), ahol a gyönyörű kilátást adó teraszon pihizhetünk, kortyolhatjuk csapolt söreinket, ehetjük a gulášt. Visszafelé a Zöld jelzéseken megyünk, elmegyünk a romterület széléig, majd balra tartva folytatjuk utunkat a nagyjából szintet tartó, széles kocsiúton. A következő elágazásnál (Pod Kláštoriskom 765 m) jobbra térünk le a széles útról a Zöld jelzésű ösvényre, mely eleinte mérsékelt, később egy völgy keresztezése után erősebb lejtővel ereszkedik a Hernád völgye felé. Maradhatunk a Sárga jelzéseket kapott széles kocsiúton is, mely ugyancsak Podlesokra megy vissza, a Piros jelzések becsatlakozása után, jelzetlenként szerpentinezik le a turistatelepre. A Zöld jelzésű út pedig végül a Hernád-torok feletti részen torkollik bele a Kék jelzésű, már ismert útvonalba, melyen balra fordulva érünk vissza kiindulási pontunkra, Podlesokra

 

"B" túra: Csingó - Tamásfalvi kilátó - Csingó , oda-vissza kb. 5 km és 180 m szint fel, ua. le,

de ha a csapat szeretné, még picit bővíthető az útvonal a Fehér-patak völgyén keresztül vissza, ebben az esetben 9 km lenne az útvonal, amely nem nehéz (ahogy a csapat szeretnésmiley).

 

Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés (meleg ruha; az emelkedőn igazodva a hőérzetünkhöz), esőkabát, és az utazócipőn kívül egy bejáratott a bokát jól tartó túrabakancs, mivel a terep végig sziklás. A gerincen szeles idő is lehet, ezért szélruha (ha van, szélnadrág is) és esőkabát is ajánlott. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával.

Étkezés: Mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett, és már most kezdje el edzeni magát, aki az erőteljesebb túrán szeretne résztvenni.

Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát rövidítheti.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. 

 

A túrán kifejezetten túra ruházatban és túrafelszereléssel ajánlott résztvenni: időjárásnak megfelelő réteges öltözet, széldzseki, túrabot vagy Nordic bot (nem korfüggő, helyes használat esetén, egyszerűen a szintemelkedések vagy szintesések  alkalmával megvédik a láb izületeit és izmait a túlterheléstől! - helyes használatát ősszel és tavasszal, egészségfejlesztő Nordic Walking tanfolyamaink alkalmával lehet elsajátítani), hátizsák, esőkabát,  esetleg lábszárvédő, fényvédő krém, fejfedő, stb. (Ajánlott buszban váltócipő.) Egy napra elegendő élelemről és ivóvízről (amiből még a buszban is legyen tartalék!) mindenki egyénileg gondoskodik, kifejezetten ajánlott még nagy energiatartalmú, de lassan felszívódó pl. aszalt gyümölcsös - esetleg csokis zabszelet (amiből elegendő csak falatkákat enni egyszerre, mégis hatásosan emeli folyamatosan az energiaszintünket), illetve olajos magvak, aszalt gyümölcsök, stb... További információ a túrákra szükséges öltözetről, felszerelésről  ITT található>>>

Részvételi díj: kizárólag kellő jelentkező esetén, 50 fős autóbusszal 9.900 Ft, amely tartalmazza a buszos költségeket (mint a km-díj, a sofőrök napidíját és útdíjakat), valamint a túravezetést. Amennyiben a kellő létszám alatt kellene elindítani a programot, úgy min. 2-4000 Ft közötti kiegészítésre lenne szükség, létszámtól függően, amelyről ha szükségessé válna, e-mailben minden kedves jelentkező társunkat értesítjük. De ha minden minden kedves érdeklődőnk magával hívja barátait, túratársait, kiránduló társait is, akkor erre a program-mentő intézkedésre bizonyára nem lesz szükség, és az eredeti részvételi díj maradhat érvényben, ezért  kérünk, hogy már most hívj ismerősöket is erre a gyönyörű és sokrétű programra!  A befizetés jelentkezéskor, visszaigazoló e-mail-ünknek megfelelően esedékes.

Szükséges lehet némi készpénzre (€) - a Szlovák Paradicsom belépőre és parkoló díjra, és ha mosdóra kell menni, vagy ha  valaki fogyasztani szeretne valamit, ahol lehetőség van rá.

Jelentkezési határidő: 2020. 08. 15., ill. szabad helyeink függvényében ezt követően is, - a jelentkezések sorrendjében töltjük a buszt.

Nem tartalmazza a részvételi díj a kellő létszám hiányában megvalósuló utazás többletköltségét, ilyen esetben csakis e többletköltség megtérítésével indulhat el a program!

 


FIGYELEM! AZ EGÉSZSÉGVÉDŐ KÖR PROGRAMJAIRA A JELENTKEZÉSEK ÉS BEFIZETÉSEK RENDJE MEGVÁLTOZOTT - KÉRJÜK, NE MEGSZOKÁSBÓL INTÉZZE EZZEL KAPCSOLATOS ÜGYEIT!

Programokra jelentkezés, a JELENTKEZÉSI ÜRLAP KITÖLTÉSÉVEL ÉS ELKÜLDÉSÉVEL LEHETSÉGES, AMELY A KIÍRÁS ALJÁN LÉVŐ PIROS MEZŐBEN ELÉRHETŐ!

A jelentkezésére (amennyiben az hozzánk beérkezett) azonnal automatikus visszaigazoló e-mailt küld rendszerünk, amelyet követően (lehetőség szerint 2 munkanapon belül) minden esetben tájékoztó e-mailt küldünk,  amelyben többek között közöljük hogy van-e szabad helyünk.

AMENNYIBEN VALAMILYEN OKNÁL FOGVA 2 MUNKANAPON BELÜL NEM ÉRKEZNE TÁJÉKOZTATÓ VÁLASZ JELENTKEZÉSÉRE, KÉRJÜK FELTÉTLENÜL HÍVJA A  06-70/3203-284-ES TELEFONSZÁMOT, NEHOGY LEMARADJON!!!

Befizetés: válasz e-mail-ünket követően a részvételi díjat, a levelünkben megadott bankszámla számra és határidőig kérjük átutalni, az ezen programra való jelentkezésére küldött válasz e-mail-ünkből kimásolva az EZEN A PROGRAMON AKTUÁLIS BANKSZÁMLA SZÁMOT - az esetleges tévesztések, vagy keverések elkerülése végett! (KÉRJÜK, NE ARRA UTALJON, AMIT AUTOMATIKUSAN FELHOZ AZ ÖN E-BANK RENDSZERE, HANEM AZ ADOTT E-MAIL-ÜNKBEN SZEREPLŐRE!)

Helyfoglalást kizárólag eddig a határidőig tudjuk garantálni, amennyiben valamilyen oknál fogva kicsúszna ebből a határidőből, úgy feltétlenül kérjük, hogy telefonos egyeztetés előzze meg az esetleges későbbi utalást - hogy megvan-e még a hely!

 

Az átutalásáról ill. befizetéséről visszaigazoló e-mail-t külön NEM küldünk - viszont Ön minden esetben kap visszaigazolást a saját bankjától az utalás sikerességéről!

Az átutalásról szóló számlát a hatályos számviteli törvény szerinti határidőig kiállítjuk és átadjuk.

 

JELENTKEZÉSHEZ KATTINTSON IDE>>>!


Szakmai programot biztosítja:

Erőforrás Rekreációs Életmód, Szabadidősport és Túra Egyesület.

Adminisztráció, ügyintézés, támogatás: Erőforrás Alapítvány.

További információ: 70/3203-284

A jelentkezéssel kapcsolatban ha kérdése, kérése van kérjük írjon az: 

eroforras(pont)programok(kukac)gmail(pont)com 

e-mail címre.

 

A kiírást az indulás napját megelőző napig aktualizálhatjuk!

A program csak kellő jelentkező esetén valósul meg! - ezért segítség lehet, ha magával hívja szeretteit, barátait, ismerőseit is, hogy egy társaságban lehessenek. Minden esetre az egyedül érkezők is legtöbbször remekül érzik magukat, sokszor új barátokra, kedves társaságra találnak köreinkben és kérésre az esetleges szobatárs kérdését is segíthetünk megoldani (többnapos programunk esetén).

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők!

Fontos információk:

A befizetett összeg kizárólag abban az esetben jár vissza (a regisztrációs - banki költség megtérítésével), ha a kieső fél maga helyett más jelentkezőt hoz. A lemondásnak és az átadásnak előttünk kell megtörténnie lemondó és elfogadó nyilatkozattal. Amennyiben a program esetleg kellő jelentkező hiányában elmaradna, úgy a befizetett összeget teljes egészében visszafizetjük. 

Jelentkezésével ill. befizetésével Ön a részvételi-, adatvédelmi- és felhasználói feltételeinket automatikusan elfogadja - még abban az esetben is, ha nem közvetlenül, hanem közvetve jelentkezik!

"Részvételi feltételeinket" (lásd ITT>>>) ,
"Adatvédelmi szabályzatunkat" (lásd ITT>>>) ,
"Felhasználói feltételeinket" (lásd ITT>>>) .
Előjelentkezéseket minden kötelezettség nélkül fogadunk, amely előzetes tájékoztatást jelent számunkra a busz és /vagy szállásfoglalás végett - amelyet a jelentkezési határidővel bezárólag véglegesíteni lehet. Ezen túlmenően jelentkezéseket csak szabad helyeink függvényében fogadunk, azonnali véglegesítéssel.
Helyfoglalást kizárólag a befizetés jelent! A befizetések sorrendjében töltjük a buszt, ill. a szállást.
A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt.
A programváltozás és útvonal módosítás jogát fenntartjuk!
 

A Szlovák Paradicsom talán leghíresebb látnivalója, a Hernád-áttörés nyugati részét járjuk be Erdőaljáról (Podlesok) kiindulva, a Hernád-torok sziklakapuján át lépünk be a mesebeli kanyonba, majd a kitűnően kiépített, látványos és kalandos parti útvonalon a nagy függőhídig követjük a folyót. A rövid, de meredek, vízesésekben gazdag Vöröskolostor-szakadék szurdokában létrákon, hidakon kapaszkodunk fel a hajdani kolostor romjainál fekvő népszerű turistaházhoz, ahonnan kényelmes erdei utakon ereszkedünk vissza Erdőaljára.

A túra hossza: 10,1 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 430 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: Podlesok, Erdőalja, Káposztafalvától (Hrabušice) 3 km-re délre. Nagy parkoló.

Parkolás szgk.: 2,00 €/nap, 14 óra után 1,00 €, motor: 1,50 €, mikrobusz: 3,00 €.

Belépő:

Napijegy felnőtt: 1,50 €, 6-15, 62 év felett: 0,50 €, 6 év alatt, 70 év felett ingyenes. 3 napos jegy: 3,50 /1,00 €, 5 napos jegy: 6,00 /1,50 €. A jegyeket a parkolóban lehet megvenni.