Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Aranyásók tanösvény - 2 az 1-ben túra a Zemplénben 2020. 11. 07.

Az elmúlt évek nagy sikerű "Kincskereső" ásvány túráját ismételjük meg ezúttal az Egészségvédő Körrel - az ország neves arany és ezüst bányászati helyszínén, Telkibánya környékén. Túránk során ismét egy rövidebb és egy hosszabb útvonal közül választhatsz, állóképességednek megfelelően!

Pluszként, a különleges látnivalókat nyújtó -  Érc és Ásványbányászati múzeum vár minket mesés ásványkiállításával a telkibányai Ósva-völgyben és a múzeum csodás kertje egy gyönyörű domboldalon.

Ha tetszik ez a remek program, gyere Te is velünk, szeretettel várunk! Hívd túrakedvelő ismerőseidet is! Részleteket lásd lentebb.

(Kérjük jelentkezéskor megjelölni, hogy ki melyik túrára jelentkezik: rövidebb, hosszabb.)

A túra kiinduló pontja: Mátyás király kútja (ahol hazánk egyetlen jégbarlangja is található) valamint Szép Ilonka sírja. A túra útvonala az "Aranyásók" tanösvény mentén halad.

- A/ túra hossza kb. 10 km, szintemelkedés kb. 400 m, nehézségi szint: közepes.

- B/ túra hossza kb. 4 km, szintemelkedés és nehézségi szint is arányosan csökken.

Szabadidőben fakultatív program lehetőség:

-Érc- és Ásványbányászati Múzeumban tárlatvezetés (kellő csoportlétszám esetén, amely egyéni költség) vagy

-a telkibányai vártemplom ill. kopjafás temető megtekintése egyénileg, vagy

- a közeli kávézóban felfrissülés 

Időpont: 2020. 11. 07.

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből. (A programot a kizárólag kellő jelentkező esetén indítjuk el!) Az autóbusz minden programunk előtt, fertőtlenítő szakember által frissen fertőtlenítve vár minket és az út során mobil fertőtlenítő szerek is rendelkezésünkre állnak (kézfertőtlenítő, légfertőtlenítő). Maszkot mindenki hozzon magával - közösségi terekben szükséges (étterem, WC, stb.)

Indulás: 6.30, Debrecen,  Nagyállomás melletti postahivatal bejárata előtti parkolóból. Gyülekezés indulás előtt negyed órával.

Visszaérkezés: forgalomtól függően az esti órákban.

Túravezető:  Szántó László

Programleírás a túravezetőnktől kapott leírás alapján

Aranyásók útja tanösvény, Telkibánya
Telkibányától 5-km-re található egy volt aranybánya, ahol a XIII. századtól bányásztak aranyat és ezüstöt, az 1900 -as évek elejéig.
Túrákkal ezt a vidéket járjuk be, ahol megtaláljuk a múlt emlékeit, bányászati történéseit és betekintést kapunk a bányászok nem mindennapi életébe. A bányászat kezdeteire a területen található több ezer horpa utal, ez a kezdetleges forma a felszínközeli teléreket követte, a fejtés néhány méter mély aknákban történt.
Az aranybányászat központja Gyepü-hegy, Kánya-hegy környékén van a Fehér-hegyig,első sorban ezen a területen találjuk a legtöbb horpát, majd később a tárókat,mely nagy része az idő múlásával alig látható. Két tározó viszont még napjainkban is járható, a Teréz és a Mária táró / igaz ezek az omlások miatt nem ajánlottak/
A tanösvényt követve, betekinthetünk a fém feldolgozásába is, ahol érdekes technikai megoldásokkal is találkozhatunk.
Mivel a bányászathoz elengedhetetlen volt a víz és az örlő berendezések is, így ezekből is láthatunk maradványokat a múltból.
Túránk két részre is osztható, van egy teljes tanösvény túra, kb. 10- km és van ennek egy rövidített szakasza, kb. 4 km.
Mindkét tanösvény egy egy körtúrát jelöl ki, tehát aki a rövidebb változatot választja,az is mindig új helyen járja be az ösvényt.
Utunk során eligazító táblák mutatják mit látunk és hogy működött a bányászat abban az időben.
A helyszínhez nem messze, megnézzük még a környék egyik kedvelt pihenőjét, Mátyás király kútját, ahol magyarország egyetlen jégbarlangja található, amit sajnos nem lehet megtekinteni.  A barlangban nyáron is nulla fok alatt van a hőmérséklet, nem emelkedik olvadáspont  fölé.
Itt találhatjuk még Szép Ilonka sírját is mely a néphagyományok szerint, Hunyadi Mátyás és Ilonkával folytatott szerelmi románcának emlékét őrzi. 
A teljes, 10 km-es túrán, változatos terepviszonyok között, néha erős kaptatókkal, közepes nehézségi úton haladunk.
 

Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát rövidítheti.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. 


 

A túrán kifejezetten túra ruházatban és túrafelszereléssel ajánlott résztvenni: időjárásnak megfelelő réteges öltözet, széldzseki, túrabot vagy Nordic bot (nem korfüggő, helyes használat esetén, egyszerűen a szintemelkedések vagy szintesések  alkalmával megvédik a láb izületeit és izmait a túlterheléstől! - helyes használatát ősszel és tavasszal, egészségfejlesztő Nordic Walking tanfolyamaink alkalmával lehet elsajátítani), hátizsák, esőkabát,  esetleg lábszárvédő, erős napsugárzás esetén fényvédő krém, fejfedő, stb. (Ajánlott buszban váltócipő.) Egy napra elegendő élelemről és ivóvízről (amiből még a buszban is legyen tartalék!) mindenki egyénileg gondoskodik, kifejezetten ajánlott még nagy energiatartalmú, de lassan felszívódó pl. aszalt gyümölcsös - esetleg csokis zabszelet (amiből elegendő csak falatkákat enni egyszerre, mégis hatásosan emeli folyamatosan az energiaszintünket), illetve olajos magvak, aszalt gyümölcsök, stb... További információ a túrákra szükséges öltözetről, felszerelésről  ITT található>>>

 

Részvételi díj: kizárólag kellő jelentkező esetén, 50 fős autóbusszal 8.500 Ft (amely tartalmazza a buszos költségeket, mint km díj és sofőr napidíj magyar áfával terhelten és a túravezető napidíját) , amennyiben a kellő létszám alatt kellene elindítani a programot, úgy kiegészítésre lenne szükség (létszámtól függően), amelyről ha szükségessé válna, e-mailben minden kedves jelentkező társunkat értesítjük (amennyiben ez a jelentkezési határidőn belül kiderül). De ha minden kedves érdeklődőnk magával hívja barátait, túratársait, kiránduló társait is, akkor erre a program-mentő intézkedésre biztosan nem lesz szükség, és az eredeti részvételi díj maradhat érvényben, ezért  kérünk, hogy már most hívj ismerősöket is erre a remek túrára!  A befizetés jelentkezéskor, visszaigazoló e-mail-ünknek megfelelően esedékes.

Szükséges lehet némi készpénzre, ha mosdóra kell menni, vagy ha  valaki fogyasztani szeretne valamit, ahol lehetőség van rá.

Jelentkezési határidő: 2020. 10. 10., ill. szabad helyeink függvényében ezt követően is, - a jelentkezések sorrendjében töltjük a buszt.

Nem tartalmazza a részvételi díj a kellő létszám hiányában megvalósuló utazás többletköltségét, ilyen esetben csakis e többletköltség megtérítésével indulhat el a program!

 


FIGYELEM! AZ EGÉSZSÉGVÉDŐ KÖR PROGRAMJAIRA A JELENTKEZÉSEK ÉS BEFIZETÉSEK RENDJE MEGVÁLTOZOTT - KÉRJÜK, NE MEGSZOKÁSBÓL INTÉZZE EZZEL KAPCSOLATOS ÜGYEIT!

Programokra jelentkezés, a JELENTKEZÉSI ÜRLAP KITÖLTÉSÉVEL ÉS ELKÜLDÉSÉVEL LEHETSÉGES, AMELY A KIÍRÁS ALJÁN LÉVŐ PIROS MEZŐBEN ELÉRHETŐ!

A jelentkezésére (amennyiben az hozzánk beérkezett) azonnal automatikus visszaigazoló e-mailt küld rendszerünk, amelyet követően (lehetőség szerint 2 munkanapon belül) minden esetben tájékoztó e-mailt küldünk,  amelyben többek között közöljük hogy van-e szabad helyünk.

AMENNYIBEN VALAMILYEN OKNÁL FOGVA 2 MUNKANAPON BELÜL NEM ÉRKEZNE TÁJÉKOZTATÓ VÁLASZ JELENTKEZÉSÉRE, KÉRJÜK FELTÉTLENÜL HÍVJA A  06-70/3203-284-ES TELEFONSZÁMOT, NEHOGY LEMARADJON!!!

Befizetés: válasz e-mail-ünket követően a részvételi díjat, a levelünkben megadott bankszámla számra és határidőig kérjük átutalni, az ezen programra való jelentkezésére küldött válasz e-mail-ünkből kimásolva az EZEN A PROGRAMON AKTUÁLIS BANKSZÁMLA SZÁMOT - az esetleges tévesztések, vagy keverések elkerülése végett! (KÉRJÜK, NE ARRA UTALJON, AMIT AUTOMATIKUSAN FELHOZ AZ ÖN E-BANK RENDSZERE, HANEM AZ ADOTT E-MAIL-ÜNKBEN SZEREPLŐRE!)

Helyfoglalást kizárólag eddig a határidőig tudjuk garantálni, amennyiben valamilyen oknál fogva kicsúszna ebből a határidőből, úgy feltétlenül kérjük, hogy telefonos egyeztetés előzze meg az esetleges későbbi utalást - hogy megvan-e még a hely!

 

Az átutalásáról ill. befizetéséről visszaigazoló e-mail-t külön NEM küldünk - viszont Ön minden esetben kap visszaigazolást a saját bankjától az utalás sikerességéről!

Az átutalásról szóló számlát a hatályos számviteli törvény szerinti határidőig kiállítjuk és átadjuk.

 

JELENTKEZÉSHEZ KATTINTSON IDE>>>!


Szakmai programot biztosítja:

Erőforrás Rekreációs Életmód, Szabadidősport és Túra Egyesület.

Adminisztráció, ügyintézés, támogatás: Erőforrás Alapítvány.

További információ: 70/3203-284

A jelentkezéssel kapcsolatban ha kérdése, kérése van kérjük írjon az: 

eroforras(pont)programok(kukac)gmail(pont)com 

e-mail címre.

 

A kiírást az indulás napját megelőző napig aktualizálhatjuk!

A program csak kellő jelentkező esetén valósul meg! - ezért segítség lehet, ha magával hívja szeretteit, barátait, ismerőseit is, hogy egy társaságban lehessenek. Minden esetre az egyedül érkezők is legtöbbször remekül érzik magukat, sokszor új barátokra, kedves társaságra találnak köreinkben és kérésre az esetleges szobatárs kérdését is segíthetünk megoldani (többnapos programunk esetén).

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők!

Fontos információk:

A befizetett összeg kizárólag abban az esetben jár vissza (a regisztrációs - banki költség megtérítésével), ha a kieső fél maga helyett más jelentkezőt hoz. A lemondásnak és az átadásnak előttünk kell megtörténnie lemondó és elfogadó nyilatkozattal. Amennyiben a program esetleg kellő jelentkező hiányában elmaradna, úgy a befizetett összeget teljes egészében visszafizetjük. 

Jelentkezésével ill. befizetésével Ön a részvételi-, adatvédelmi- és felhasználói feltételeinket automatikusan elfogadja - még abban az esetben is, ha nem közvetlenül, hanem közvetve jelentkezik!

"Részvételi feltételeinket" (lásd ITT>>>) ,
"Adatvédelmi szabályzatunkat" (lásd ITT>>>) ,
"Felhasználói feltételeinket" (lásd ITT>>>) .
Előjelentkezéseket minden kötelezettség nélkül fogadunk, amely előzetes tájékoztatást jelent számunkra a busz és /vagy szállásfoglalás végett - amelyet a jelentkezési határidővel bezárólag véglegesíteni lehet. Ezen túlmenően jelentkezéseket csak szabad helyeink függvényében fogadunk, azonnali véglegesítéssel.
Helyfoglalást kizárólag a befizetés jelent! A befizetések sorrendjében töltjük a buszt, ill. a szállást.
A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt.
A programváltozás és útvonal módosítás jogát fenntartjuk!