Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Tavaszköszöntő túra a Medves-vidék bazalt ékköveivel, 2022. 03. 19.

UJ INFORMÁCIÓ:

A túra útvonala forrást nem érint, de Bárna településén feltölthetjük hiányzó vízkészletünket. A megfelelő mennyiségű folyadékról mindenki önmaga gondoskodik!
Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés - aláöltöző, laza kis felső, vékonyabb jól szellőző pulóver, szélálló kabát, vékonyabb hosszúnadrág, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a bazaltkitörésekre vezető út, néhol sziklás, de alapvetően jól kitaposott erdészeti úton túrázunk. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van. És a jókedvet se felejtsétek otthon! :)
Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. (Az ivóvízbe tett egy csipet tiszta kősó vagy egy csipet cukor jó hatású lehet) Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

Étkezési lehetőség a túra végén: Vadragu leves, 1500 Ft, egy helyi étteremben.

- Az Egészségvédő Kör idei első túrája a Medves-vidék hajdani vulkáni tevékenységet idéző, bazalt mesevilágába viszi a természet szerelmeseit. Ezzel a gyalogos és nordic walking túrával indítjuk ezévi túra évadunkat, bejárva a Medves-vidék gyöngyszemeit. Hagyományainkhoz hűen - most is is választható  egy könnyedebb, vagy a gyakorlottabb túratársaink részére egy kicsit erőteljesebb túra. Jelentkezéskor viszont kérjük, hogy a választott túrát mindenki jelölje meg közleményben - ennek hiányában minden jelentkezést arra a túrára gyűjtjük, amelyre a legtöbben jelentkeznek.smiley

A téli visszahúzódást követően, jól jöhet ez a kis természetjárás remek túracsapatunkkal. Hívj barátokat, ismerősöket is - szeretettel várunk!

Időpont: 2022. 03. 19. (szombat)

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből

Indulás: 6.00 óra, a Debrecen, Nagyállomás melletti postahivatal előtti parkolóból, 50 fős autóbusszal. 

Visszaérkezés: forgalomtól függően, az esti órákban.

Túravezető: Kovács István

Túraleírás, túravezetőnk tollából:

Vulkáni ékkövek a Medves-vidéken

„A” túra (lájtosabb): Rónabánya – Szilvás-kő – Bárna, gyalogos távolság 10 km, 227 m szintemelkedés és 410 m szintsüllyedés

„B” túra (erősebb): Rónabánya – Szilvás-kő – Bárna – Nagy-kő – Bárna, gyalogos távolság 14 km, 493m szintemelkedés és 676m szintsüllyedés

A Medves-vidék Nógrád megye északi részén a Cserhát és a Mátra vonulatai között megbújva helyezkedik el és az egykoron itt élő nagyvadakaról kapta a nevét. Túránk során Európa legnagyobb területű bazaltplatójával szomszédos, kevésbé ismert vulkáni tanúhegyeket keresünk fel.

Rónabányáról a sárga jelzést követve rövid sétával érjük el a Szilvás-kő vulkáni tömbjét, mely három egykori kráter maradványaiból áll. A hajdani tűzhányó által alkotott impozáns bazaltoszlopokat, szűk sziklahasadékokat és jellegzetes bazaltformákat csodálhatunk meg, valamint egy felhagyott bányába nyerhetünk betekintést, ahol széntelepeket és a több millió éves lávafolyás belsejét bányászták. A vulkáni kitörés több ponton is gyönyörű panorámával ajándékoz meg bennünket, melyek látványát élvezve elfogyasztjuk a tízórainkat. Kis pihenőnk után visszatérünk a sárga jelzésre és hangulatos erdőben, kellemes sétával leereszkedünk Bárna zsáktelepülésre. A palóc községen a polgármester ötlete alapján egy tornácos parasztházból „mézeskalácsház”-at varázsoltak, melyben tájházat alakítottak ki. A ház díszítését egy helyi művész készítette, festette. Berendezése a régi használati tárgyakból, népművészeti bútorokból áll.

Az „A” csoport a településen marad a helyi értékek felfedezésével, míg akik a hosszabb, „B” túrát választották, azokkal folytatjuk túránkat a Nagy-kő sziklás csúcsa felé. A települést a Kálvária mellett hagyjuk el, ahol a stációkat és a haranglábat szintén egy helyi szakember, egy fafaragó készítette.

Csodás panoráma nyílik innen a településre. Az ösvényünk már bükkerdőben vezet tovább, a Nagy-kő északi oldalán haladunk el egy erdészeti úton, majd egy kipreparálódott telért vizsgálhatunk meg tüzetesebben. A csúcsot meredek emelkedővel érjük el, de a káprázatos panoráma, minden erőfeszítésünket kárpótolja. A Mátra, a Bükk, a Cserhát vonulatai jól megfigyelhetők, de tiszta időben az Alacsony- és a Magas-Tátra körvonalai is kivehetők. A bazaltkúpon megpihenünk és együtt élvezzük a természetjárás örömeit. A sziklás csúcstömbről keskeny gerincen túrázunk vissza a településre.

A két csapat egyesül és ha időnk engedi, elfogyaszthatunk egy palóclevest és némi frissítőt a közeli étteremben.

Hazaérkezés az esti órákban várható.

A várható időjárásról és a szükséges felszerelésről a túrakiírás update-jében értesültök indulás előtt néhány nappal, amelyet aktuálisan közzéteszünk.

Étkezés: Mindenki egyénileg étkezik a túra során. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett, és már most kezdje el edzeni magát - jót tesz a rendszeres egyre nagyobb távú időre történő gyorsgyaloglás, futás, vádli fejlesztésére a lépcsőzés, az erőteljesebb túrát választók számára!

Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében az időjárás és talajviszonyok, valamint egyéb okok miatt bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát rövidítheti.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt.

 

A túrán kifejezetten túra ruházatban és túrafelszereléssel ajánlott résztvenni: időjárásnak megfelelő réteges öltözet, széldzseki, túrabot vagy Nordic bot (nem korfüggő, helyes használat esetén, egyszerűen a szintemelkedések vagy szintesések  alkalmával megvédik a láb izületeit és izmait a túlterheléstől! - helyes használatát ősszel és tavasszal, egészségfejlesztő Nordic Walking tanfolyamaink alkalmával lehet elsajátítani), hátizsák, esőkabát,  esetleg lábszárvédő, erős napsugárzás esetén fényvédő krém, fejfedő, stb. (Ajánlott buszban váltócipő.) Egy napra elegendő élelemről és ivóvízről (amiből még a buszban is legyen tartalék!) mindenki egyénileg gondoskodik, kifejezetten ajánlott még nagy energiatartalmú, de lassan felszívódó pl. aszalt gyümölcsös - esetleg csokis zabszelet (amiből elegendő csak falatkákat enni egyszerre, mégis hatásosan emeli folyamatosan az energiaszintünket), illetve olajos magvak, aszalt gyümölcsök, stb... További információ a túrákra szükséges öltözetről, felszerelésről  ITT található>>>

 

Részvételi díj: kizárólag kellő jelentkező esetén, 50 fős autóbusszal 9.500 Ft - (amely tartalmazza a buszos költségeket, mint km díj, sofőr napidíj magyar áfával terhelten, a túravezető napidíját és egyéb költségeket) , amennyiben a kellő létszám alatt kellene elindítani a programot, úgy költség kiegészítésre lehet szükség (létszámtól függően). De ha minden minden kedves érdeklődőnk magával hívja barátait, túratársait, kiránduló társait is, akkor erre a program-mentő intézkedésre biztosan nem lesz szükség, és az eredeti részvételi díj maradhat érvényben, ezért  kérünk, hogy már most hívj ismerősöket is erre a gyönyörű és sokrétű programra!  A befizetés jelentkezéskor, visszaigazoló e-mail-ünknek megfelelően esedékes.

Szükséges lehet némi készpénzre, ha mosdóra kell menni, vagy ha  valaki fogyasztani szeretne valamit, ahol lehetőség van rá.

Jelentkezési határidő: 2020. 03. 10., ill. szabad helyeink függvényében ezt követően is, - a jelentkezések sorrendjében töltjük a buszt.

Nem tartalmazza a részvételi díj a kellő létszám hiányában megvalósuló utazás többletköltségét, ilyen esetben csakis e többletköltség megtérítésével indulhat el a program!

 


FIGYELEM! AZ EGÉSZSÉGVÉDŐ KÖR PROGRAMJAIRA A JELENTKEZÉSEK ÉS BEFIZETÉSEK RENDJE MEGVÁLTOZOTT - KÉRJÜK, NE MEGSZOKÁSBÓL INTÉZZE EZZEL KAPCSOLATOS ÜGYEIT!

Programokra jelentkezés, a JELENTKEZÉSI ÜRLAP KITÖLTÉSÉVEL ÉS ELKÜLDÉSÉVEL LEHETSÉGES, AMELY A KIÍRÁS ALJÁN LÉVŐ PIROS MEZŐBEN ELÉRHETŐ!

A jelentkezésére (amennyiben az hozzánk beérkezett) azonnal automatikus visszaigazoló e-mailt küld rendszerünk, amelyet követően (lehetőség szerint 2 munkanapon belül) minden esetben tájékoztó e-mailt küldünk,  amelyben többek között közöljük hogy van-e szabad helyünk.

AMENNYIBEN VALAMILYEN OKNÁL FOGVA 2 MUNKANAPON BELÜL NEM ÉRKEZNE TÁJÉKOZTATÓ VÁLASZ JELENTKEZÉSÉRE, KÉRJÜK FELTÉTLENÜL HÍVJA A  06-70/3203-284-ES TELEFONSZÁMOT, NEHOGY LEMARADJON!!!

Befizetés: válasz e-mail-ünket követően a részvételi díjat, a levelünkben megadott bankszámla számra és határidőig kérjük átutalni, az ezen programra való jelentkezésére küldött válasz e-mail-ünkből kimásolva az EZEN A PROGRAMON AKTUÁLIS BANKSZÁMLA SZÁMOT - az esetleges tévesztések, vagy keverések elkerülése végett! (KÉRJÜK, NE ARRA UTALJON, AMIT AUTOMATIKUSAN FELHOZ AZ ÖN E-BANK RENDSZERE, HANEM AZ ADOTT E-MAIL-ÜNKBEN SZEREPLŐRE!)

Helyfoglalást kizárólag eddig a határidőig tudjuk garantálni, amennyiben valamilyen oknál fogva kicsúszna ebből a határidőből, úgy feltétlenül kérjük, hogy telefonos egyeztetés előzze meg az esetleges későbbi utalást - hogy megvan-e még a hely!

 

Az átutalásáról ill. befizetéséről visszaigazoló e-mail-t külön NEM küldünk - viszont Ön minden esetben kap visszaigazolást a saját bankjától az utalás sikerességéről!

Az átutalásról pénzügyi bizonylatot, minden esetben a hatályos számviteli törvényeknek megfelelően elkészítjük.

 

JELENTKEZÉSHEZ KATTINTSON IDE>>>!


Szakmai program: adminisztráció, ügyintézés, támogatás:Erőforrás Rekreációs Életmód, Szabadidősport és Túra Egyesület. illetve

 Erőforrás Holisztikus Egészségfejlesztő. Kutató, Oktató és Rekreácó Életmód Alapítvány.

 

További információ: 70/3203-284

A jelentkezéssel kapcsolatban ha kérdése, kérése van kérjük írjon az: 

eroforras(pont)programok(kukac)gmail(pont)com 

e-mail címre.

 

A kiírást az indulás napját megelőző napig aktualizálhatjuk!

A program csak kellő jelentkező esetén valósul meg! - ezért segítség lehet, ha magával hívja szeretteit, barátait, ismerőseit is, hogy egy társaságban lehessenek. Minden esetre az egyedül érkezők is legtöbbször remekül érzik magukat, sokszor új barátokra, kedves társaságra találnak köreinkben és kérésre az esetleges szobatárs kérdését is segíthetünk megoldani (többnapos programunk esetén).

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők!

Fontos információk:

A befizetett összeg kizárólag abban az esetben jár vissza (a regisztrációs - banki költség megtérítésével), ha a kieső fél maga helyett más jelentkezőt hoz. A lemondásnak és az átadásnak előttünk kell megtörténnie lemondó és elfogadó nyilatkozattal. Amennyiben a program esetleg kellő jelentkező hiányában elmaradna, úgy a befizetett összeget teljes egészében visszafizetjük. 

Jelentkezésével ill. befizetésével Ön a részvételi-, adatvédelmi- és felhasználói feltételeinket automatikusan elfogadja - még abban az esetben is, ha nem közvetlenül, hanem közvetve jelentkezik!

"Részvételi feltételeinket" (lásd ITT>>>) ,
"Adatvédelmi szabályzatunkat" (lásd ITT>>>) ,
"Felhasználói feltételeinket" (lásd ITT>>>) .
Előjelentkezéseket minden kötelezettség nélkül fogadunk, amely előzetes tájékoztatást jelent számunkra a busz és /vagy szállásfoglalás végett - amelyet a jelentkezési határidővel bezárólag véglegesíteni lehet. Ezen túlmenően jelentkezéseket csak szabad helyeink függvényében fogadunk, azonnali véglegesítéssel.
Helyfoglalást kizárólag a befizetés jelent! A befizetések sorrendjében töltjük a buszt, ill. a szállást.
A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt.
A programváltozás és útvonal módosítás jogát fenntartjuk!