Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Aromaterápia

 

Aromaterápia – a természet "gyógyító érintése”

Wellness Világ, 2006.

Az aromaterápia használata hosszú történelmi múltra tekint vissza, de átfogó használata korunkban ismét reneszánszát éli. Ha úgy tetszik, ez egy régi-új terápia. Úgy egyéni, mint professzionális használata egyre nagyobb tért hódít, hogy ezzel méltán a gyógyítás és szépítés természetes módszereinek élére kerüljön. „Az ember, anyag és lélek oszthatatlan egysége” – ezen ősi egység megőrzését, helyreállítását biztosítja az aromaterápia módszereivel végzett egészségmegőrzés, szépítés, gyógyítás, a jó közérzet biztosítása.

Egy „igazi aromaterapeuta számára az aromaterápia művelése hitvallás… olyan személyiséget feltételez, aki a testi-lelki-szellemi harmónia elérését az ősi egység visszaállításával és megerősítésével képzeli el…”

„Az illóolaj a legnemesebb fluidum”, amit a természettől kaptunk ajándékba – gyógyító növények nektárja: a napfény éltető ereje, a forrásvíz, a tiszta levegő és természetes hatóanyagok esszenciája, a természet igaz rendjének és harmóniájának hordozója, és segítő emberi energiák közvetítője.

A természetgyógyászat ezen területén is csak a kiváló minőségű – garantáltan tiszta növényi kivonatok – illóolajok és nemes növényi olajok alkalmazása és a folyamatosan fejlesztett szakmai tudás, valamint a kellő érzékenységgel és alázattal végzett munka hozhat áldást!

Az esszenciális olajok aromatikus növények, fák különböző részeiből származnak – azok virágából, leveléből, hajtásvégekből, gyümölcsökből, magból, héjból, gyökerekből, kéregből, vagy háncsból nyerik a lehető legkíméletesebb eljárással. Különböző természetes anyagokban oldhatók, pl.: viaszokban, alkoholban (tinktúrák), vagy nemes növényi olajokban (édes mandula, mogyoró, szezám, jojoba, búzacsíra, kalabafa, muskotályrózsa, avokádó, oliva, ligetszépe, argánfa, szőlőmag, stb. olajok), ezért a könnyebb felhasználhatóság végett előszeretettel alkalmazzuk szépségápolásra, vagy masszázsokhoz, ezen változatokban, az aromaterápia előírásainak megfelelően.

Használjuk a testi folyamatok kiegyensúlyozásának, az elme megnyugtatásának, lelki blokádok oldásának, ill. különféle testi-lelki bajok külső-belső gyógyításának elérésére, továbbá a bőr szépítésére, ránctalanító, bőrfeszesítő, bőrtápláló, sejtregeneráló hatások végett, ezenkívül masszázsok, fürdők, pakolások alkalmával, ill. otthoni használatra összeállítva bedörzsölők, párologtató keverékek, krémek, samponok, stb. formájában is, a szervezet öngyógyító erőinek megtámogatására, vagy bőrhibák javítására.

Külön kiemelendő, hogy egy részük nemcsak gátolja az egyes vírusok, baktériumok, gombák szaporodását, hanem el is pusztítják azokat.

Összességében az illóolajok, növényi esszenciák, nemes növényi olajok, hidrolátumok nagy erővel, és természetes módon serkentik a test öngyógyító képességét.

* Egyrészt behatolnak a bőr pórusain át, és a vér útján eljutnak valamennyi testrészbe, (egyes illóolajok, alkalmazást követően akár egy hét múlva is kimutathatók vérből, míg mások 4-5 napig, ill. van olyan csoport, amely 24 óráig tartózkozik a szervezetben.)

* másrészt a limbikus rendszeren keresztül közvetlen hatást fejtenek ki az agyra – érthető tehát, hogy az éteri aromák jelentősen befolyásolják az érzelmeket is, így egyes illóolajok kiváló feszültségoldó, hangulatjavító és antidepresszáns hatásokkal bírnak.

Mindkét rendszer végül is közvetve és közvetlenül impulzusokat ad az agynak, komplexen befolyásolva a testi folyamatokat, az érzelmeket és a gondolkodást.

Egyes illóolajok afrodiziákumként is alkalmazhatók, míg mások a különféle változásokon segítenek át minket, ( pl.: nővé válás idején, vagy a gyász feldolgozásában, esetleg zaklatott magánélet áthidalásában) míg mások különféle negatív érzelmek, kényszerek leküzdésében lehetnek segítségünkre (pl.: félelmek, pánik, evési kényszerek, stb. ellensúlyozásában).

Nagyrészt kiválóan alkalmazhatók helyileg is, különféle testi problémák esetén (pl.: fájdalmak, görcsök, gyulladások, húzódások, fertőzések, sérülések, bőrproblémák, stb. kezelésére), vagy egyes betegségek (pl. vérnyomás-problémák, alvászavar, hangulat-problémák esetén) kiegészítő kezelésére, de gyakran alkalmazzuk egyes testrészek bemelegítésére, vagy hűtésére is.

Az aromaterápia szakavatott használata nem tévesztendő össze a manapság oly divatos általános használattal!

Pontosabban fogalmazva, a terápiás célú és a hobbi szintű aromaterápia nem ugyanaz! – fontos ezt leszögezni azért is, mivel egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az aromaterápiát házilag is egyre többen alkalmazzák, de ez megfelelő tudás nélkül komoly veszélyeket is rejtegethet. Gyakran párologtatnak pl. eukaliptusz olajat, ha beteg a gyerek, vagy többen előszeretettel használnak pl. borsmentát a szaunában, vagy levendulát csöpögtetnek a fürdővízbe, de vajon tudja-e minden felhasználó, hogy az adott esetben nincs-e ellenjavallata az alkalmazott illóolajnak, vagy hogy egy-egy növény melyik fajtájának illóolaját kellene inkább használni a cél érdekében? Vajon vásárláskor kérnek-e, kapnak-e megbízható szakértői segítséget?

A különböző növényi részek ugyanis különböző hatóanyag-tartalommal bírnak egy ugyanazon növény esetében is, esetleg egy adott növény különböző fajtáinál is más-más hatóanyag-összetétel dominálhat. Ezek alapján az illóolajok általános alkalmazása sem lehetséges!

Nem elhanyagolandó, hogy jó tisztában lenni, a huzamosabb ideig történő használat esetleges egészségügyi kockázataival is.

Gyakran előfordul pl., hogy a cellulit-ellenes készítmények, tartalmaznak – hosszabb, szünet nélküli használat során - májat terhelő növényi kivonatokat is.

Nem mindegy tehát, hogy egy problémára mely növény, mely kivonát alkalmazzuk - pl.: Eucalyptus citriodora, Eucalyptus dives, Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus polybractea, Eucalyptus smithii vagy Eucalyptus staigeriana kerül alkalmazásra – mivel az egyik alkalmazható gyerek esetében is, míg a másik használható magas vérnyomás esetén is, a harmadik csak akkor használható, ha a vérnyomás rendben van, zöme nem alkalmazható gyerekek esetén, és az egyes változatokat gyakran egész más problémákra használjuk.

De kiemelhetnénk bizonyos légzéskönnyítő olajokat is, amelyek bizonyos életkor alatt nem használhatók, mivel légzésgörcsöt okozhatnak!

Egyes illóolajok nem használhatók terhesség esetén, mások nem javallottak cukorbetegség esetén, míg mások szívpanaszok, vagy pajzsmirigy-problémák alkalmával kerülendők, és még sorolhatnánk. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy az érintett szerv alul, vagy túl működik-e. De elég nagy baklövés lenne az is, ha egy mély bánatban egy – egyébként relaxáló, de másik erőteljes hatását tekintve olyan illóolajat használnánk, ami még mélyebbre viszi az illetőt amúgy is kritikus érzésében, hangulatában. Ezért az illóolajok sem használhatók laikusként válogatás nélkül, akár a gyógynövények sem, szükséges tehát szakértő segítségét kérni.

Természetgyógyászati-wellness-, és spa-szépségápoló kezeléseink során személyre szóló aromaterápiában részesülhet, ahol egyéni problémáinak megfelelő, speciális receptek szerint készített illóolaj kombinációk (keverékek) kerülnek felhasználásra, valamilyen különleges, többnyire ősi masszázstechnikával ötvözve. Így az aromaterápia különböző formáit szinte minden kezelésünk alkalmával személyre szabottan élvezhetik, úgy testileg, mint lelkileg egyaránt – az egész szervezet számára tökéletes harmóniát biztosítva.

- Szűcs Gyöngyi -