Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Kleopátra-fürdő

 

Kleopátra-fürdő

Wellness Világ, 2006.

A fürdés művészete napjainkra már újból reneszánszát éli. A Spa-wellness térhódításával egyre inkább rendszeres igényünkké válik a rohanó életből való kilépés, – túlélési ösztöntől is hajtva. Erre adnak lehetőséget a természetes és organikus eredetű hatóanyagokat tartalmazó wellness-fürdők különféle változatai. Mivel ma már a fürdés egyre kevésbé korlátozódik a tisztálkodásra, egyre gyakrabban vágyunk egy-egy ellazító, salaktalanító, vitalizáló, regeneráló vagy épp egy szépítő fürdő élvezésére.

Az ősi Egyiptomban élt Kleopátra királynő, akinek legendás szépségét időről-időre számos irodalmi és művészeti alkotás megörökítette. Szépsége nagy részét a „természet adományozta”, de ezen szépség megőrzéséhez a legenda szerint a híres szamártejes fürdő is hozzájárult, amelyet bőrének ápolására, szépítésére használt.

Sok-sok bőrszépítő praktikát hagyott ránk ez a kor.

Kleopátráról jegyezték fel például azt is, hogy mágnest viselt a homlokán, mivel úgy vélte, ez megvédi őt az idő előtti öregedéstől - amelynek sejtregeneráló hatása valóban napjainkban is egyre inkább igazolódik tudományos megfigyelések és kísérletek alapján, de már Hippokratész és Arisztotelész is megemlítik írásaikban a mágnesesség hasznát.

Szintén Kleopátráról maradt fenn, hogy szépségének megőrzésére vörösborban oldott aranyat fogyasztott. Ezen ősi hagyományra, ill. a legújabb tudományos eredményekre alapozva ajánljuk előszeretettel úgy hölgyek, mint urak részére Arany tartalmú kezeléseinket, és az arany tartalmú szépítő-gyógyító módszerek alkalmazását – amely rengeteg oxigént visz a sejtekhez, kiváló sejtregeneráló.

De nézzük a Kleopátra-fürdőt:

Ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos méretekkel rendelkező nő számára egy fürdőhöz kb. 50 liter folyadékra feltétlenül szükség van, elgondolhatjuk, hogy ezt szamártejből összegyűjteni viszonylag hosszú idő kellett. Bizonyosak lehetünk tehát abban, hogy ez a szamártej mennyiség felhasználáskor már nem feltétlenül volt a legfrissebb, és ha az egyiptomi klimatikus viszonyokat is hozzáképzeljük, Kleopátra már minden bizonnyal egy sok tejsavat tartalmazó folyadékban fürödhetett. Ma már tudjuk, hogy ennek a ténynek a tej jelentős fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett igen fontos szerepe lehetett Kleopátra politikai hódításaiban (ld. Pl. Caesar és Antonius), ugyanis főként ez tehette Kleopátra bőrét üdévé, bársonyossá és fiatalossá. Miben rejlik vajon ennek a savnak a különleges hatása? A tejsav – sok hasonló szerkezetű társával együtt – un. Ł-hidroxisav.

Ez a kémiai elnevezés azt jelenti, hogy a szerves savakra általában jellemző karboxil-csoporttal közvetlenül szomszédos (tehát Ł-helyzetű) szénatomhoz kapcsolódva egy hidroxil-csoport található benne. Igen sokfajta Ł-hidroxisav létezik, attól függően, hogy a szabad vegyértékekhez milyen, és mennyire hosszú molekularész kapcsolódik. A legegyszerűbb Ł-hidroxisav pl. a glikolsav. Az Ł-hidroxisavak legtöbbje természetes anyagokban, többek között növényekben, főként gyümölcsökben fordul elő, mint például a glikolsav a cukornádban, az almasav az almában és körtében, de a mangoldban is bőségesen található, a tejsav az aludttejben, a citromsav a citrusfélékben, a borkősav a borban és a szőlőben.

A tejsav bőrre gyakorolt hatása közül a legfontosabb, hogy hatására a szarusejtek szabaddá válnak, könnyen lelökődnek, tehát az esetlegesen megvastagodott szaruréteg vastagsága is normalizálódik, a ráncok mélysége csökken, a bőr ragyogóbbá, bársonyosabbá, puhábbá, simábbá válik. További kedvező eredmény, hogy a felületi hámoldás hatására a pigment rendellenességek is gyógyulnak.

A Kleopátráról ránk maradt hagyománynak hódolva használjuk mi is napjainkban a bőr egészségének megóvására és szépítésére, fiatalítására a Kleopátra-fürdőt, amely természetesen a bőr pórusain át bejutva az egész szervezetre jótékony hatású. Az általunk készített tejsavat, gyümölcsöket, gyümölcslét, virágokat, és egyéb kiváló természetes hatóanyagokat tartalmazó fürdő haszna igen lerövidítve abban rejlik, hogy a benne lévő hatóanyagok: tejproteinek és – peptidek, tejlipidek, A-, E-, és F vitaminok, ill. nyomelemek sokoldalóan, jótékonyan hatnak a bőrre és az egész szervezetre.

A tejproteinek és – peptidek többek között a sejtregenerálódást és az optimális kollagén- és elasztin szint fenntartását segítik, ez pedig hozzájárul az újabb ráncok kialakulásának megakadályozásához, miközben a már meglévőket szemlátomást kisimítják.

A tejlipidek dúsítják és erősítik a szaruréteget, védik a bőrt és jelentős mértékben megőrzik annak simaságát.

Az A-, E- és F vitaminok természetes antioxidánsként hatnak, vagyis támogatják a bőrt a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek a korai öregedés legfőbb okozói. Ezek a vitaminok a ráncok kisimításában és a bőr tónusának fokozásában is segítenek.

A nyomelemek: a Lactobacillus Bulgaris (tejsavbacilus) erjedéséből keletkező kálcium, magnézium, cink és foszfor serkenti a sejtek anyagcseréjét, azok szaporodását.

Végső soron a Kleopátra-fürdő természetes módon újítja meg bőrünket, leoldva az elhalt hámréteget, és újraépítve annak védő sav- és lipid-köpenyét, igen erősen megtámogatva a sejtregenerációt, és egész szervezetünk öngyógyító erőit, elősegítve még az olyan makacs bőrproblémák, mint az ekcéma, vagy pikkelysömör elleni védelmet is. Igaz, ezek a problémák legalább 50%-ban pszichés okokat is feltételeznek, amelyet a lazító, feszültségoldó, sok értékes növényi esszenciát is tartalmazó fürdő úgymond mellékhatásként kezel.

Igaz, valódi szamártejet beszerezni nem lenne egyszerű, főként egy-egy fürdőkádnyit nem, de a rendelkezésünkre álló kiváló hatású természetes, ill. organikus eredetű anyagok: kancatej- ill. kecsketej koncentrátumok, különböző növényi esszenciák, friss gyümölcsök és egyes szintén savas pH-jú virágok, és más organikus anyagok lehetővé teszik, hogy a híres ősi szamártejes fürdő hatásával felvegyük a versenyt, sőt akár túl is szárnyaljuk azt.

Természetesen e jótékony hatások fokozása is lehetséges. Még nagyobb a jelentősége ennek, ha nem rendszeresen, csak kúraszerűen, vagy alkalomszerűen van módunk eme jókban részesülni. Ilyenkor, szükséges és ajánlatos lehet a szervezet méregtelenítő folyamatait megtámogatni a fürdőt megelőző méregtelenítő, salaktalanító masszázsokkal, kezelésekkel. Ilyenek többek között a Méregtelenítő sómasszázs, vagy Tisztító trópusi cukormasszázs, vagy Szőlőmagos tisztítómasszázs, Illatos mézmasszázs, Ayurvedikus tisztító-méregtelenítő masszázs, Egzotikus kókuszmasszázs.

Igen jótékony hatásúak komplex wellness kezelések is, amelyek valamilyen természetgyógyászati masszázstechnikát, és salaktalanító pakolást, valamint befejező pakolást is tartalmaznak. Ilyenek pl.: Illóolajos algapakolás, Holt-tengeri iszappakolás, Varázsmézes testkezelés, vagy Színes gyógyanyag-pakolás. Jótékony hatásúak fürdővel egybekötve a legkedveltebb wellness-masszázsok: mint pl. a La Stone terápia, a Lomi-lomi és az Ázsiai gyógynövényes masszázs.

Mindezek együttes célja, a szervezet méregtelenítő funkcióinak megerősítése, az öngyógyító erők megtámogatása, a testi-, lelki-, szellemi harmónia megteremtése, az egészség és szépség megőrzése, a jó közérzet, vitalitás érdekében. De ne feledjük: „az igazi szépség belülről fakad.” Ha viszont rendszeresen alkalmazzuk „belső kisugárzásunk” megerősítése érdekében, eme különleges Spa-wellness kezeléseket, Selfness-programokat, természetessé válik, hogy „belső világunk szépsége” kifelé is ragyog – mivel ezek az elsődlegesen „külsőnkre ható” kezelések épp a belső harmóniát teremtik meg bennünk!

- Szűcs Gyöngyi -