Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Túra programok

Misztikus észak-magyarországi kirándulás és kellemes őszi túra Palócföldön, két külön csoportban, 2022. 11. 12.

A Szent Jakab étteremhez mivel nem egységes időben érkezik mindenki, ezért közzétesszük az étlapjukat a facebook oldalukon, tájékoztatásul kedvező áraikról és remek választékukról amiről délután kedvükre választhatnak, akik igénylik: az étlapjuk itt található!

 

Ha szeretnél Szentkút energiáiban "megmártózni, bejárhatod a festői környezetben lévő zarándokhelyen a Bazilikát, a Szentségi kápolnát, felkeresheted a zarándokházban a Szent Jakab Éttermet, a Kegytárgy boltot, a kis erdei utakon eljuthatsz a Szentkút- forrásokhoz, és ha akarod a remete barlangokhoz is. Taron pedig a Buddhista Sztúpa nyugalma és békéje vár Téged! Az utolsó helyekre telefonon jelentkezhetsz: 70/3203-284 

 

Töltődj fel Észak-Magyarország misztikus helyein - az Egészségvédő Körrel, a színpompás őszi fák között! Elsőként felkeressük a nyugalom és béke jelképét Palócföldön, a Cserhát lankái között. A tari Buddha Parkban vár a Kőrösi kiállítás, és a Buddhista szentély, a Tara templom és Béke sztúpa - amelyet a béke, boldogság és jólét megteremtéséért építettek. Ezeket az energiákat Neked is érezned kell, gyere tarts velünk!

Innen a csapat kettéválik, a túrázók megkezdik kellemes túrájukat a nemzeti kegyhelyig, a Szentkút forrásokig - amely mint nagyhírű szakrális helyhez illik, számtalan energiapont szinhelye, melyek közül néhány igen erőteljes!

Útközben aki szeretné a túrázók közül, felkapaszkodhat a remete barlangokoz is, majd bizonyára marad még idő a túrázók számára is hogy a híres zarándokhelyen, amely a hagyományok szerint számtalan spontán gyógyulás színhelye, egy kis időt eltölthessenek.

A kirándulókat ezalatt a buszunk átviszi a mátraverebélyi búcsújáró helyre, ahol a hagyományok szerint, sokan remélik hogy Mária segítségével testi-lelki bajaikra gyógyírt lelhetnek. A szentkúti forrásokat körülölelő gyönyörű erdő ideális helyszín egy kellemes fél napos feltöltődésre, ahol akár 3-4 km-t sétálgatni is lehet a különböző energiapontokat felfedezve, de akár a közelben lévő Szent Jakab étterem is felkereshető, amely reméljük hogy nyitva tart (felhívjuk őket). Később a két csapat, sok kedves élménnyel, és sok jó energiával telve - együtt indul haza.

Mielőtt a hidegek még beállnak, gyere Te is velünk a természet e szép helyeire, szeretettel várunk - szeretteiddel, barátaiddal együtt! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Színpompás derenki őszi túra – a könnyű túrák kedvelőinek, az Egészségvédő Körrel, 2022. 10. 08.

Az ősz remélhetőleg sok csodás színnel kápráztat el minket ezen a túrázós szombaton, melynek során egy sokak számára ismeretlen, kedves hazai tájat keresünk fel. Derenkre, a szellemfalunak vagy romfalunak is nevezett történelmi emlékhelyre hív most az Egészségvédő Kör egy kellemes, könnyű  őszi sétára - gyalagosan vagy Nordic Walkinggal. A bámulatos természet most is sokféle szépséggel vár minket az Aggteleki Nemzeti Park területén - többek között patak szurdokvölgye, barlang, zúgó, várrom,  teszik változatossá és feledhetetlenné túraútvonalunkat. Gyere velünk, hívj barátokat, ismerősöket is!

Bővebben...

Magas-Tátra 2 az 1-ben - Túra a mesés Zöld-tóhoz a túrázók részére és Tátralomnic a "városnézőknek" 2022. 09. 10.

Indulás előtti információ a programhoz:

A hosszú száraz nyár után végre megérkezett az ősz, amely szerencsére már némi csapadékot is hoz olykor, a növényzet nagy megkönnyebbülésére, felfrissülésére.

A Zöld-tónál is változékony őszi idő várható a hétvégén a meteorológusok szerint, előfordulhat a 12-14 fokos hőmérséklet is, szerintük viharos idő és erős szél nem várható, de csendes eső olykor- olykor előfordulhat, bár ami minket illet, szokásunkhoz híven, a napsütésre gyúrunk…

Az előbbiek egy jó túrázó számára azt jelentik, hogy a réteges, hőmérsékletnek megfelelő öltözék mellett esőkabát, lábszárvédő is legyen nálunk ha eleredne az eső, és legyen mit levenni ha kisüt a nap. Kérjük, tanulmányozd át a túrafelszerelésről készített javaslatunkat ITT>>>

Ne feledd a mondást, miszerint rossz idő nincs, csak rosszul öltözött túrista, így készüljünk fel az ősz változékonyságára előre.

Ugyanakkor még esetleges csapadékos időben is meg lehet találni a szépet, hiszen a hegyi kis patakok ilyenkor új erőre kapnak és a fák közé bekúszó felhők is fantasztikusan szép látványt nyújtanak!

A túránk során nem különösebben kihívásokat jelentő útvonalon haladunk amelyet végig nagyon szép látvány övez, de lábbeli szempontjából egy esetleges eső miatti vizes felületen is jól tapadó és vízálló túrabakancs használatára lesz szükség, valamint váltócipőre a buszon történő utazáshoz. A nordic bot kifejezetten nagyon jó szolgálatot tehet. Az esernyőt pedig felejtsd el, az túrára nem megfelelő!

 

LEHETŐSÉG A KIRÁNDULÓKNAK: 

1. Botanikus kert (Expozicia Tatranska prirody 9-15 óráig) kb. 1,5/2,5 €/fő 60 év felett/felnőtt, 2. Tátra Nemzeti Park (TANAP)  múzeum (1,5/3 €/fő 60 év felett/felnőtt). Az 1. és 2. közös belépővel 2,5/5 €, 60 év felett/felnőtt. 3. Kőpataki-tó drótkötélpálya (1754m magas, Skalmaté pleso, Tatranske lanové dráhy), menettérti jegy kb. 19 €/fő.

4. Relax Park - egy kis tó köré épített szép park, ingyenes, (kiváló lehetőséget nyújt egy kellemes elvonulásra, feltöltődésre), 5. Palotaszálló (Grand Hotel Praha) impozáns épülete, 6. Ótátrafüred (Stary Smokoves) vasútállomás, Tátralomnictól vonattqal kb, 15 percre van. 7. Felvonó a Lomnici csúcsra (2634m magas) - igény esetén FELTÉTLENÜL telefonon egyeztetni szükséges velünk az alábbiak szerint. Ez utóbbi oda-vissza kb. 65 €/fő online, helyszínen valamivel drágább - de biztosabb. + aki szeretné, pl. Restaurácia Lavina (étterem a vasútállomásban).

Bővebben...

A Szlovák Paradicsom két különleges szurdokának túrái, 2022. 08. 13.

A Suchá Belá, a Szlovák Paradicsom leglátványosabb és legnépszerűbb, igazán romantikus sziklaszorosa - amelyet a viszonylag rövidebb szurdoktúrára vágyóknak terveztünk ezen a napon. Ettől persze ez az útvonal sem lesz könnyű, viszont jóval rövidebb és merőben más mint a Velky Sokol, vagyis a Nagy-Sólyom vadregényes szurdokvölgye, amit abszolút a kihívásokat kedvelő túratársainknak ajánlunk.

Két túracsoportot indítunk ugyanis ezen a túranapon is két külön túravezetővel két külön útvonalon, így ki-ki állóképességének és erőnlétének, igényeinek megfelelő álomszép útvonalat választhat. Erre a nyárra egy ilyen különleges szurdoktúra teheti fel leginkább a koronát! - jó lesz majd a hideg téli időkben erre az élménydús napra emlékezni!smiley Gyere az Egészségvédő Kör túracsapatával, hívj barátokat, ismerősöket is! Jelentkezz hogy le ne maradj! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Látvány és élménytúra a Sebes-Körös két oldalán - 2022. 06. 18.

FIGYELEM! Barlang belépőt ( a lájtosabb túrát választók közül aki szeretné) és szükséges felszerelést lásd lentebb! Fényvédő, fejfedő, nordic bot vagy túrabot ajánlott és esőkabát is mindenképp legyen! Barlangban fejlámpa is előny lehet a kőzetek jobb láthatósága végett.

A két csoport már az induláskor ketté válik, bár egy darabig egy az útvonalunk, de nem egyszerre hanem külön haladunk hiszen az erősebb túrát választóknak, valamivel gyorsabban kell haladniuk - ezért már előre el kell dönteni hogy ki melyik túrűt választja állóképességének megfelelően és jelenzni nekünk jelentkezéskor!

Az Egészségvédő Kör ez alkalommal is 2 túraútvonalat kínál, egyiket az erőteljesebb, másikat a "kényelmesebb" túrát kedvelők részére. Egy kellemes körtúrára hívunk a Sebes-Körös két oldalán. "Lájtosabb" túra - egyik szakasza a gerinctúra csodás látványát nyújtja feledhetetlen panorámával (lesz dolga a fényképezőgépeinknek!) másik  felét a folyópart igéző látványa kíséri... A folyópart egyik részén pedig várnak minket az általunk felfedezett "tündérerdő" hatalmas, mohás "varázskövei". Ha energetizálni szeretnéd magad, mindenképp tölts el egy kis időt a csodás köveken való ücsörgéssel. Túránk felénél felkereshetjük a híres Zichy barlangot de ha már ezerszer láttuk, akkor jót falatozhatunk a barlang előtti tisztáson, vagy "aláereszkedhetünk a Révi-szoros legszebb vízeséséhez is. A visszaút a folyóparton mindenképp sok szép látványt tartogat - ezért legyen kéznél a fényképeződ! A "combosabb" túra is a folyó bal oldalán halad egy ideig másik túravezetővel hogy ne kelljen az "erősebb" csapatnak a "kényelmesebbeket" kísérgetniük, majd leereszkedünk velük a völgybe, hogy átkelve a folyó fölött magasodó hídon, a piros jelzést követve a folyó jobb oldalán, a sziklás szakaszt is meghódítva térjünk vissza feledhetetlen panorámában gyönyörködve, ezalatt kisebb kihívásokat leküzdve. Ez a sok csodás látvány most Téged is vár! Hívj barátokat, ismerősöket is!

Bővebben...

"Kapor-csúcs" túra és külön Poprádi-tó- Csorba-tó túra - a Magas-Tátra szerelmeseinek, 2022. 07. 09.

Túravezetőnk indulás előtti információi:

A Magas-Tátra térségében az utóbbi két hétben szinte mindennaposak voltak a napközbeni zivatarok, amelyek több-kevesebb mennyiségű esőt adtak. Ez a tendencia a következő időszakban is megmaradhat, így az időjósok szerint szombatra sem zárható ki a csapadék valószínűsége. A túrára az esőkabátot mindenképpen el kell csomagolni, de ha van, akkor a kamáslit is érdemes magunkkal vinni! Az Alacsony-Tátra, a Szlovák-Paradicsom és az Érchegység együttesen jelentős eltéréseket képesek létrehozni a Poprádi-medence és a Kárpát-medence időjárását illetően.

A napokban történt lehűlés itthon általában kb. 25-27 fokos maximumokat eredményezhet, míg Poprádon, a Tátra lábánál, ez kb. 18-20 fok között alakulhat majd. Értelemszerűen a magasság növekedésével a hőmérséklet is csökkenni fog, melynek eredményeképpen a Poprádi-tónál már csak kb.15, a Kapor-csúcson pedig alig 12 fokra számíthatunk, ez utóbbinak a hőérzete az időnként megélénkülő szél miatt még kevesebb lehet. Lényeges, hogy a múlt heti ott jártunkkor (a Kapor-csúcs felé) hófoltokkal is találkoztunk.  Az öltözködést ennek függvényében érdemes megválasztani – abszolút réteges öltözet, szél és eső elleni védelem, de fényvédő krém és fejfedő is javasolt! Mivel a hosszabb útvonalon jelentős távot fogunk megtenni sziklás-morzsalékos felületen, ezért a keményebb talpú, illetve akinek van, speciálisan sziklás terepre is javasolt túrabakancs használata erősen javasolt! A rövidebb kör nem veszi ennyire igénybe a talpakat, de azoknak is érdemes túrabakancsot húzniuk, ha nem is a legnehezebb terepekre valót. A rövidebb túrások olykor előfordul hogy utólag jönnek rá hogy a túrabot vagy nordic bot jó szolgálatot tehetett volna - most ezt előre javasoljuk (jobban halad a csoport és nem fárad el úgy az illetősmiley).

Az útvonalak jellegéről bővebben a buszon még lesz egy ismertető, hogy mindenki könnyebben eldönthesse aki még esetleg bizonytalan, hogy melyik útvonalra szeretne menni, mert a két túraútvonal merőben eltérő jellegű!. A döntésnél mindenképpen figyelembe kell venni az egyéni  állóképességet, az erőnlétet és hogy a kihívásokat jelentő terepeken is van e az illetőnek gyakorlata a kellő szintidő megtartásában - hogy ne szakadjon le az illető a csoporttól.  A felszerelésről bővebben ITT>>>

Akik nem félnek patakvizet inni, azoknak jó hírem van, mivel számos vízvételezési pont lesz mindkét túraútvonalon és jelenleg mindenhol bőséges a vízhozam.

Akik a rövidebb túrára indulnak, azoknak mindenképpen lesz lehetőségük a napot egy kiadós vacsorával, vagy helyi ételspecialitással és valami frissítővel  lezárni ha szeretnék – a Csorba-tó közelében, egy általunk ismert és kedvelt étteremben, ahol nagyon finom, gondosan elkészített szlovák és magyar ételek egyaránt fogyaszthatóak. A választást magyar nyelvű étlap is segíti majd. Akik a hosszabb útvonalra mennek, azoknak a haladás tempójától és az időjárástól is függ, hogy lesz-e erre lehetőségük - de reméljük, hogy a kellő szintidő megtartásával ez is teljesülhet ha szeretnék - biztos ami biztos alapon, érdemes azért vacsorára is csomagolni ennivalót!

Minden Kedves Jelentkezőnknek kellemes készülődést kívánunk, és szeretettel várunk!

 

"Aki szeret túrázni és egyszer megfordul a Magas-Tátra festői vonulatainál, az minden bizonnyal visszatérő túrázó lesz itt. A csipkézett gerincek, a kőfolyások, vízesések, az erdőket átható kellemes gyantaillat és a mérhetetlenül tiszta levegő minden természetkedvelőt rabul ejt.

Akik még nem jártak a világ legkisebb alapterületű magashegységében azoknak itt a remek alkalom, hogy szétnézzenek ebben a mítoszokkal gazdagított meseországban!"

Az Egészségvédő Kör ez alkalommal is 2 túraútvonalat kínál, egyiket az erőteljesebb (Lajtos Ferenccel), másikat a "lájtosabb" túrát kedvelők részére (Ötvös Imrével) - két külön túravezetővel. És egy harmadik lehetőség a CSAK KIRÁNDULNI VÁGYÓKNAK egyénileg, hogy a gyönyörűséges Csorba tó körül tölthetik el a napot amíg a többiek túráznak. 

FIGYELEM! A két túracsoport megérkezést követően már az induláskor ketté válik, bár egy darabig egy az útvonalunk, de nem egyszerre hanem külön haladunk hiszen az erősebb túrát választóknak, gyorsabban kell haladniuk - ezért már előre el kell dönteni hogy ki melyik túrát szeretné választani  állóképességének és fizikai állapotának megfelelően és jelenzni nekünk jelentkezéskor (megjegyzésként)! A program csak megfelelő létszámmal valósul meg és a két külön túravezetőhöz is kellő létszám szükséges. A kirándulók  megjegyzésben kérjük jelöljék, hogy CSAK KIRÁNDULÁS, a túrázók hogy erősebb vagy "lájtosabb" túra. Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Felszerelési tanácsok túrázáshoz

Felszerelési tanácsok túrázáshoz – Lajtos Ferenc túravezető és oktató javaslatai alapján

Bővebben...

Teljes Hernád-áttörés túra - az Egészségvédő Körrel, 2022. 05. 21.

FIGYELEM! Felszerelések túrázáshoz - tanácsaink itt találhatók>>>

ÚJ INFORMÁCIÓI ITT!

Túravezetőnk, Lajtos Ferenc javaslatai a várható időjárás alapján:

A száraz, napfényes idő után, az előrejelzések szerint a légkör labilissá válhat a hétvégére, melynek következménye, hogy főleg a csapadékképződés esélyét nehéz megjósolni. Jelen állás szerint viszont (18-a reggel) tartós, egész napos eső szombatra nem várható. Az egész nap változóan felhős égből leginkább a délelőtti órákban fordulhat elő kisebb zápor, melynek valószínűsége  kb. 20%. A szél nem lesz zavaró, csak időnként erősödhet meg nyugati-északnyugati irányból. A hőmérséklet 19 fok körül alakul, de a túra egyes szakaszain akár több fokos eltérés is tapasztalható majd időnként, a helyi mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően – ezért szükséges a réteges öltözék. Ami egyértelmű pozitívum, hogy péntekig a csapadék valószínűsége szinte nulla, így a talaj várhatóan nem lesz felázva. További pozitívum még hogy nem hátrány ha a fém tálcákon haladva vagy a kilátópontok szikla magaslatain nem égeti le a túrűzó fejét a tűző napfény...

Felszerelés tekintetében a cserecipő használata kötelező, mivel az eső nem zárható egyértelműen ki! Ennek értelmében kamáslit és esőkabátot is érdemes eltenni. Ha nem kell őket használni, annak örülünk majd, de ha szükséges, akkor viszont annak örülünk, hogy van ami megvédjen minket! Cipőből olyannal érdemes készülni, amely a fémrácsokon (trepniken) és az esetleges nedves felületű köveken is egyaránt jól tapad majd. A terep ugyan nem tartogat igazán nagy szintemelkedéseket, de egyes helyeken technikás mozdulatokat kíván meg. Erős, tűző napsütéstől valószínűleg nem kell tartani. Kellemes készülődést kívánunk, szombat reggel találkozunk!

Teljes Hernád-áttörés túra a vadregényes Szlovák Paradicsomban - egy természetes "kalapdpark" várja a kihívásokat kedvelő túrázókat ezen a különleges, élményekkel teli napon.

Választható a csodás kilátást biztosító hegyi szakasszal bővített túra is (kellő jelentkező esetén) az alábbiak szerint, külön túravezetővel!

A hömpölygő folyó fölött, sziklákba erősített tálcákon lépdelni láncokba kapaszkodva nem mindennapi érzés, amely egyben nagy kihívást jelent, miközben nagy lélekjelenlétet, fegyelmet is igényel - ahova ezen a terepen nagy gyakorlattal rendelkező túravezetők vezetnek majd minket.

A Szlovák Paradicsom szigorúan védett Nemzeti Park, rezervátum, amely a Kárpát-medence legvadregényesebb tájainak egyike. Gyere, tölts egy kalandos napot ezen a szombaton az Egészségvédő Kör túracsapatával!

 

Figyelem! Szükséges költőpénzt és belépőt lásd lentebb! Fontos, az egy napos külföldi baleset BIZTOSÍTÁS is!!!!

Időpont: 2022. 05. 21.

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből 

Indulás: 5.15 órakor Debrecen, Nagyállomás melletti Postahivatal bejárata előtti parkolóból (gyülekező 5 órától)

Bővebben...

Medvehagyma túra regéci kilátásokkal - a Zemplén szívében, 2022. 04. 09.

NÉHÁNY ÚJ INFORMÁCIÓ LENTEBB,  A TÚRAVEZETŐNK AKTUÁLIS JAVASLATAI ITT: 

Hogyan készüljünk a szombati túrára!
A szombati időjárásunk elég változékonynak ígérkezik, ezért minden lehetőségre fel kell készülnünk, nehogy az április szeszélyessége váratlanul érjen bennünket!
Az időjárás előrejelzés szerint délelőtt többnyire borús idő várható és főként délután csöpörgős eső, ill. kisebb esők előfordulhatnak , valamint  8-10-12 fok várható, így az esőkabátot magunknál kell tartanunk. Mivel a terep a múlt heti esőzések után még nagy valószínűséggel most is sáros kisebb szakaszokon,  ezért érdemes lesz speciális túrabakancsot és akár kamáslit is eltenni, valamint az elcsúszástól túrabot, vagy nordic bot segítségével védeni magunkat.. Az erdőkben szerencsére jellemzően jól járhatók az utak. A buszon való utazáshoz minden esetre váltócipő fog kelleni! Viszont szerencsénk lehet azzal, hogy elvileg erős szélre nem kell számítanunk, bár az előrejelzés is óránként változik. Összességében reméljük, hogy egy jó hangulatú túrában lehet majd részünk! - ezért a jókedvet kérjük, senki ne hagyja otthonsmiley.

Az Egészségvédő Kör idei második túráján a kedvelt fűszernövényt és igen jótékony hatású gyógynövényt, a medvehagymát indulunk felfedezni, a Zemplén csodás panorámában gyönyörködtető helyein. Egy fő napi 2 kg-ot szedhet szabály szerint, reméljük találunk is kellő mennyiséget. Akik nemcsak a természet szépségéért, hanem e becses gyógynövényért is túráznak ezen a napon velünk, kérjük hozzatok ollót és vászon tarisznyákat magatokkal.

Jelentkezéskor kérjük szépen, hogy a választott túrát mindenki jelölje meg közleményben - ennek hiányában minden jelentkezést arra a túrára gyűjtjük, amelyre a legtöbben jelentkeznek.smiley

Hívd magaddal barátaidat, ismerőseidet is - szeretettel várunk!

Időpont: 2022. 04. 09. (szombat)

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből

Indulás: 6.30-kor, Debrecen, Nagyállomás melletti postahivatal előtti parkolóból, a jelentkezők számának megfelelő autóbusszal. Az ülőhelyek feltöltése jelentkezési sorrendben történik.

Visszaérkezés: forgalomtól függően, az esti órákban.

Túravezető: Kovács István

Visszafelé  ha időnk engedi (és a többség megszavazza), megállhatunk egy kis tokaji bor vásárlásra egy jó pincészetnél és egy finom egytálételre - aki szeretné (választható: babgulyás vagy csirkeragu leves, ami egységesen 1200 Ft.)

Bővebben...

Tavaszköszöntő túra a Medves-vidék bazalt ékköveivel, 2022. 03. 19.

UJ INFORMÁCIÓ:

A túra útvonala forrást nem érint, de Bárna településén feltölthetjük hiányzó vízkészletünket. A megfelelő mennyiségű folyadékról mindenki önmaga gondoskodik!
Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés - aláöltöző, laza kis felső, vékonyabb jól szellőző pulóver, szélálló kabát, vékonyabb hosszúnadrág, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a bazaltkitörésekre vezető út, néhol sziklás, de alapvetően jól kitaposott erdészeti úton túrázunk. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van. És a jókedvet se felejtsétek otthon! :)
Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. (Az ivóvízbe tett egy csipet tiszta kősó vagy egy csipet cukor jó hatású lehet) Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

Étkezési lehetőség a túra végén: Vadragu leves, 1500 Ft, egy helyi étteremben.

- Az Egészségvédő Kör idei első túrája a Medves-vidék hajdani vulkáni tevékenységet idéző, bazalt mesevilágába viszi a természet szerelmeseit. Ezzel a gyalogos és nordic walking túrával indítjuk ezévi túra évadunkat, bejárva a Medves-vidék gyöngyszemeit. Hagyományainkhoz hűen - most is is választható  egy könnyedebb, vagy a gyakorlottabb túratársaink részére egy kicsit erőteljesebb túra. Jelentkezéskor viszont kérjük, hogy a választott túrát mindenki jelölje meg közleményben - ennek hiányában minden jelentkezést arra a túrára gyűjtjük, amelyre a legtöbben jelentkeznek.smiley

A téli visszahúzódást követően, jól jöhet ez a kis természetjárás remek túracsapatunkkal. Hívj barátokat, ismerősöket is - szeretettel várunk!

Időpont: 2022. 03. 19. (szombat)

Utazás: komfortos autóbusszal, Debrecenből

Indulás: 6.00 óra, a Debrecen, Nagyállomás melletti postahivatal előtti parkolóból, 50 fős autóbusszal. 

Visszaérkezés: forgalomtól függően, az esti órákban.

Túravezető: Kovács István

Bővebben...

Vértezzük fel magunkat a természet erejével Bükkszentkereszten, szakértővel vezetett gyógynövény-túránkon (2021. 09. 25.)

Élménydős őszi napra hívunk ezen a szombaton, az Egészségvédő Kör túracsapatával:

- GYÓGYNÖVÉNYKERT LÁTOGATÁS,

- GYÓGYNÖVÉNYISMERETI TÚRA,

- GYÓGYTEA VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG A TEAHÁZBAN,

- AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS KÉRDÉSEIRE IS VÁLASZT KAPHATUNK  A NAP FOLYAMÁN -  GYÓGYNÖVÉNY-SZAKÉRTŐNKTŐL

- ÉS FELKERESSÜK A BOLDOGASSZONY KÖVEKET IS.

Bővebben...

Szádvár ostroma és a töbörgöröngyös vadnyugati fennsík túrája (2021. 10. 09.) - Új időpont!

Túravezetőnk aktuális információi:

A jelenlegi előrejelzések alapján kellemes őszi időjárás várható. A zavartalan napsütés enyhe széllel párosul, így a hőmérséklet kb. 13 fok körül alakulhat.

A várba vezető út elágazásánál, majd a Patkós-völgyben is lesz lehetőség a kulacsainkat forrás vízzel megtölteni. A megfelelő mennyiségű folyadékról mindenki önmaga gondoskodik!

Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés - aláöltöző, laza kis felső, vékonyabb jól szellőző pulóver, szélálló kabát, vékonyabb hosszúnadrág, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a várba vezető út, néhol sziklás, de alapvetően jól kitaposott erdészeti úton túrázunk. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van. És a jókedvet se felejtsétek otthon! :)

Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. (Az ivóvízbe tett egy csipet tiszta kősó vagy egy csipet cukor jó hatású lehet) Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

 

E csodás élménynap levezetéseként, Jósvafőn a Tengerszemnél lesz lehetőségünk egytál étel elfogyasztására, az igényt reggel a buszon mérjük fel és adjuk le. Tejszínes vadraguleves, kenyérrel 2000 Ft. Aperitif, kávé, capuccino, sör, bor, üdítő stb. egyénileg...

Kellemes készülődést, várunk szeretettel Benneteket!

Bővebben...

A Szanda vár túrája és hippis lazulás Csobánkapusztán - az Egészségvédő Körrel, 2021. 06. 19.

Kedves Túratársak! Nagy buszt indítunk, amelyre még van szabad helyünk, ezért ha még van olyan túrakedvelő ismerősöd, akinek nem szóltál, kérünk, hívd magaddal. Aki pedig az utolsó percben gondolja meg magát hogy mégis jönne velünk, az szintén jöhet, mindössze egy SMS-t kérünk a 70/3203-284-es telefonszámra hogy tudjuk, kire számíthatunk pluszban. Számviteli bizonylatot tudunk a buszon kiállítani.

Indulási időt lásd lentebb!

Túravezetőnk aktuális információi:

A jelenlegi előrejelzések alapján - a hosszúra nyúlt hideg tavasz után, most végre igazi nyári meleg várható szombatra, gyenge légmozgással.

A várba vezető út leginkább erdős részeken fut, míg a vár és az utána a Csobánkapuszta felé vezető út többnyire napsütötte részeken vezet. Megfelelő mennyiségű folyadékot, fényvédőkrémet és fejfedőt mindenképp hozzatok magatokkal! Ivóvíz (forrás)  a vár alatt lesz felfelé úton, utána majd csak Virágospusztán.

Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés (a nap elleni védelmet előtérbe helyezve, de buszon klíma!), vékonyabb teljes testet fedő világos színű, szellőző ruhadarabokat javaslok, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a vár nyeregtől a terep sziklás. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van.

Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

Szandaváralján van büfé, illetve Virágospusztán lehetőségünk lesz frissítő, és igény esetén egytál étel elfogyasztására is, ez utóbbira az igényt reggel a buszon mérjük fel és adjuk le. Rántott hús, hasábburgonyával és savanyúsággal 1500 Ft, desszert 500 Ft.

Virágospusztán, a polgármester úr kalauzolásával bónusz program részesei lehetünk, amennyiben időnk és lehetőségünk megengedi.
Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát változtathatja.
A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. 
Minden kedves Túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!

Eljött a várva várt június, újra felkereshetjük a csodás természetet, méghozzá kedves túratársainkkal együtt, boldog várakozással és jókedvűen,  az egység erejét és a természet kimeríthetetlen energiáját kiaknázva...

Ezúttal egy nem igazán közismert, de annál szebb útvonal és annál teljesebb program várja a természet szerelmeseit, a Cserhát mesés tájain tervezett élménytúránkon. Ez ismét egy igazi 3 az 1-ben program, sokak kívánságára - hazai tájakon mesés panorámával, így fényképezőgépeinknek most is bizonyára sok munkája akad és a lelkünk is valódi felüdülést találhat.

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb és rövidebb túrára vágyóknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb terepű túrát kedvelőknek is szeretnénk kedveskedni csakúgy, mint a "csak" passzív  kirándulásra, feltöltődésre vágyó túratársainknak. Biztosak vagyunk benne, hogy minden természetszerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

FIGYELEM, akinek befizetett és le nem járt vagy elmaradt túrája van 2020-ról, ezen a túránkon "lejárhatja" a befizetett összeget, az alábbi jelentkezési lapot kitöltve, (a közlemény rovatba megjegyzésként beírva hogy mikorra, melyik túrára és mennyit fizetett hogy ki tudjuk keresni) és hogy azt itt szeretné igénybe venni - amelyet vissza fogunk igazolni. Fontos, hogy a jelentkezési lapot mindenképpen ki kell tölteni és azt is, hogy ki melyik jelű-nehézségű túrára jelentezik, amelyre visszaigazolást küldünk az alábbiak szerint.

Bővebben...

Magas-Tátra - A Fátyol-vízesés és a Lorenz-hágó túrája - 3 az 1-ben programmal, 2 külön csoporttal (2020.08. 08.)

FONTOS INFORMÁCIÓ! Indulási időt és további tájékoztatást lásd lentebb! Minden kedves túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!

Kovács István túravezetőnktől kapott információk: "A jelenlegi előrejelzések alapján az 1355 méteren fekvő Csorba-tónál napos-felhős, kellemes 23 fok várható gyenge széllel, míg az 1000 méterrel magasabban fekvő régióban, amelyet a “combos” túra is érint, szintén napos-felhős égboltot és gyenge szelet, de 10 fok hőérzetet jósolnak. (Azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy a magashegyek időjárása ettől függetlenül, nagyon hirtelen is változhat) 
Arra kérlek Benneteket, hogy egy melegebb pulóver és szélálló valamint vízálló kabát legyen Nálatok. Az izzadékonyabbaknál váltó póló is,smiley amelyet át kell venni szükség esetén a megfázás elkerülésére! 
Feltétlenül gondoskodni kell mindkét túracsapatnál fényvédő krémről és megfelelő fejfedőről is a napfény elleni védelem végett, pl. kendő, kalap, sapka."
A SZLOVÁK KÖZÖSSÉGI HELYEK (ÉTTEREM, WC, BOLT, STB.) CSAK MASZKBAN LÁTOGATHATÓK!
(Kedves Jelentkezőink! Kérjük megjegyzésben feltüntetni, hogy ki melyik programra jelentkezik: - a "combosabb" Lorenz hágó túrára, a közepes Fátyol-vízesés túrára, vagy a Csorba-tó körüli pihenésre!)

A Magas-Tátra iránti elkötelezettségünket és szeretetünket ez a 3 az 1-ben programunk kiválóan tükrözi:

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb túrára, illetve a "csak" kirándulásra vágyó túratársainknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb útvonalú túrát kedvelőknek is szeretnénk kedveskedni, külön-külön csoportokban. Biztosak vagyunk benne, hogy minden természet szerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

1. Egy igazán komoly túra a mesés panorámát és különleges élményeket nyújtó Lorenz hágón át "B" túra megjelöléssel, a "combosabb" túrák kedvelőinek (B túra), az alábbiak szerint - a tátrai túrák specialistájának vezetésével! Ennek a túrának a szintideje kb. 8 óra, így ez a csoport a helyi kisboltokban tud majd egy kis szuvenírt vásárolni a túra végeztével (pl. Tátratea), itt most útközben étkezdék nem lesznek.

2. Vodopád Skok / Fátyol-vízesés egy 25-30 m magas gyönyörű, igazán látványos vízesés, amely a legszebb tátrai vízesések egyike, sok remek fotó háttereként szolgálhat jutalmul a könnyedebb túrát választók számára, de falatozni, elmélkedni, megpihenni is kiválóan lehet ebben a festői környezetben a Fátyol-vízesésnél... erre csábítjuk a "kényelmesebb" túrát kedvelő túratársainkat, útvonalát "A" jelzéssel jelöljük lentebb, másik túravezetővel. Pár évvel ezelőtt ebben az időszakban kedves meglepetés volt részünkre, hogy ezen az útvonalon még egy kis erdei áfonyát is csemegézhettünk...

A túra végeztével ez a csoport egy kis szabadidőt még eltölthet az étkezdéknél, vagy a bazárnál, illetve a Csorba-tó körül, amíg a másik túracsapat visszaérkezik.

3. lehetőség azoknak szól, akik "csak kirándulni," akarnak otthonról, a könnyedebb túrát sem vállalják, de szeretnének a bezártság után otthonról kimozdulni és a "természet lágy ölén", a megkapó szépségű Csorba-tó partján feltöltődni és egyénileg vagy baráti társaságban eltölteni egy kellemes napot, amíg a másik két csoport túrázik. Bizonyára ez a nap részükre is különleges élményeket tartogat:  (lehetőség a tó körbesétálása, pihenés, lazítás, napozás, séta, étterem, bazár, stb.) Ne feledjük a hely specialitását, az encián pálinkát, amely kiváló emésztést serkentő, de gyomor bántalmak és epe problémák és ezekkel összefüggő problémák "orvoslására" is használja a népi gyógyászat! - Itt általában tudtunk vásárolni az otthoni készíteshez szükséges szárított encián gyökeret is. A 3 csoport együtt indul haza!

Ha megérintett a hely varázsa, gyere Te is velünk! Hívj ismerősöket, barátokat! Részleteket lásd lentebb.

Bővebben...

Túra a Mátrába, az Ilona-völgyi vízeséshez - az Egészségvédő körrel (2020. 07. 11.)

Az Egészségvédő Kör soron következő egynapos túrája - a kényszerszünetet követően, a szépséges Ilona-völgyi vízeséshez hívogat. Ha eleged volt már a bezártságból félelemmel és rettegéssel fúszerezve, akkor gyere és élvezd a természetet velünk együtt, oldd fel a feszültséget a természetből áradó csodás tiszta erővel - egy kellemes mátrai túra során. Élvezd a napfényt, a madárdalt, a ózondús levegőt!

Gyere velünk, köszöntsük együtt a nyár kezdetét ezzel a kellemes hazai túrával. Hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Tavaszváró túra: az Aggteleki cseppkőbarlang és az Edelényi Kastélysziget, 2020. 03. 07.

Barlang belépő: 2600 - 2000 (csoportos) Ft/fő. Kastély belépő: 2000 - 1600 (csoportos) Ft/fő.

Az Egészségvédő Kör ez évi első egynapos programjára hívunk, amikor is úticélunk: A páratlanul szép Aggteleki Cseppkő-barlang és a különleges L Huillie-kastély meglátogatása. Ha kellemes időnk lesz, akkor Aggtelek és Jósvafő között egy viszonylag rövid, de nagyon szép tanösvényt is bejárhatunk - nyitó túraként...

Gyere, köszöntsük a tavasz közeledtét együtt, hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...