Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Túra programok

Vértezzük fel magunkat a természet erejével Bükkszentkereszten, szakértővel vezetett gyógynövény-túránkon (2021. 09. 25.)

Élménydős őszi napra hívunk ezen a szombaton, az Egészségvédő Kör túracsapatával:

- GYÓGYNÖVÉNYKERT LÁTOGATÁS,

- GYÓGYNÖVÉNYISMERETI TÚRA,

- GYÓGYTEA VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG A TEAHÁZBAN,

- AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS KÉRDÉSEIRE IS VÁLASZT KAPHATUNK  A NAP FOLYAMÁN -  GYÓGYNÖVÉNY-SZAKÉRTŐNKTŐL

- ÉS FELKERESSÜK A BOLDOGASSZONY KÖVEKET IS.

Bővebben...

Szádvár ostroma és a töbörgöröngyös vadnyugati fennsík túrája (2021. 10. 09.) - Új időpont!

Túravezetőnk aktuális információi:

A jelenlegi előrejelzések alapján kellemes őszi időjárás várható. A zavartalan napsütés enyhe széllel párosul, így a hőmérséklet kb. 13 fok körül alakulhat.

A várba vezető út elágazásánál, majd a Patkós-völgyben is lesz lehetőség a kulacsainkat forrás vízzel megtölteni. A megfelelő mennyiségű folyadékról mindenki önmaga gondoskodik!

Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés - aláöltöző, laza kis felső, vékonyabb jól szellőző pulóver, szélálló kabát, vékonyabb hosszúnadrág, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a várba vezető út, néhol sziklás, de alapvetően jól kitaposott erdészeti úton túrázunk. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van. És a jókedvet se felejtsétek otthon! :)

Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. (Az ivóvízbe tett egy csipet tiszta kősó vagy egy csipet cukor jó hatású lehet) Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

 

E csodás élménynap levezetéseként, Jósvafőn a Tengerszemnél lesz lehetőségünk egytál étel elfogyasztására, az igényt reggel a buszon mérjük fel és adjuk le. Tejszínes vadraguleves, kenyérrel 2000 Ft. Aperitif, kávé, capuccino, sör, bor, üdítő stb. egyénileg...

Kellemes készülődést, várunk szeretettel Benneteket!

Bővebben...

A Szanda vár túrája és hippis lazulás Csobánkapusztán - az Egészségvédő Körrel, 2021. 06. 19.

Kedves Túratársak! Nagy buszt indítunk, amelyre még van szabad helyünk, ezért ha még van olyan túrakedvelő ismerősöd, akinek nem szóltál, kérünk, hívd magaddal. Aki pedig az utolsó percben gondolja meg magát hogy mégis jönne velünk, az szintén jöhet, mindössze egy SMS-t kérünk a 70/3203-284-es telefonszámra hogy tudjuk, kire számíthatunk pluszban. Számviteli bizonylatot tudunk a buszon kiállítani.

Indulási időt lásd lentebb!

Túravezetőnk aktuális információi:

A jelenlegi előrejelzések alapján - a hosszúra nyúlt hideg tavasz után, most végre igazi nyári meleg várható szombatra, gyenge légmozgással.

A várba vezető út leginkább erdős részeken fut, míg a vár és az utána a Csobánkapuszta felé vezető út többnyire napsütötte részeken vezet. Megfelelő mennyiségű folyadékot, fényvédőkrémet és fejfedőt mindenképp hozzatok magatokkal! Ivóvíz (forrás)  a vár alatt lesz felfelé úton, utána majd csak Virágospusztán.

Felszerelés: Célszerű a réteges öltözködés (a nap elleni védelmet előtérbe helyezve, de buszon klíma!), vékonyabb teljes testet fedő világos színű, szellőző ruhadarabokat javaslok, de esőkabát, fejlámpa is legyen mindenkinél. Az utazócipőn kívül hozzátok a bejáratott túrabakancsotokat, a vár nyeregtől a terep sziklás. Aki tud túrabotot használni, az hozza magával, illetve nordic walking botot, akinek van.

Étkezés: Napközben mindenki egyénileg étkezik. Érdemes a hátizsákba aszalt gyümölcsöt, müzli szeletet magvakat, csokit rakni a szendvicsek és a megfelelő mennyiségű víz mellé. Akinek szükséges, az a túrát megelőző napokon vigye be a kívánt mennyiségű magnéziumot és sót az izomgörcsök elkerülése végett.

Szandaváralján van büfé, illetve Virágospusztán lehetőségünk lesz frissítő, és igény esetén egytál étel elfogyasztására is, ez utóbbira az igényt reggel a buszon mérjük fel és adjuk le. Rántott hús, hasábburgonyával és savanyúsággal 1500 Ft, desszert 500 Ft.

Virágospusztán, a polgármester úr kalauzolásával bónusz program részesei lehetünk, amennyiben időnk és lehetőségünk megengedi.
Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát változtathatja.
A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. 
Minden kedves Túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!

Eljött a várva várt június, újra felkereshetjük a csodás természetet, méghozzá kedves túratársainkkal együtt, boldog várakozással és jókedvűen,  az egység erejét és a természet kimeríthetetlen energiáját kiaknázva...

Ezúttal egy nem igazán közismert, de annál szebb útvonal és annál teljesebb program várja a természet szerelmeseit, a Cserhát mesés tájain tervezett élménytúránkon. Ez ismét egy igazi 3 az 1-ben program, sokak kívánságára - hazai tájakon mesés panorámával, így fényképezőgépeinknek most is bizonyára sok munkája akad és a lelkünk is valódi felüdülést találhat.

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb és rövidebb túrára vágyóknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb terepű túrát kedvelőknek is szeretnénk kedveskedni csakúgy, mint a "csak" passzív  kirándulásra, feltöltődésre vágyó túratársainknak. Biztosak vagyunk benne, hogy minden természetszerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

FIGYELEM, akinek befizetett és le nem járt vagy elmaradt túrája van 2020-ról, ezen a túránkon "lejárhatja" a befizetett összeget, az alábbi jelentkezési lapot kitöltve, (a közlemény rovatba megjegyzésként beírva hogy mikorra, melyik túrára és mennyit fizetett hogy ki tudjuk keresni) és hogy azt itt szeretné igénybe venni - amelyet vissza fogunk igazolni. Fontos, hogy a jelentkezési lapot mindenképpen ki kell tölteni és azt is, hogy ki melyik jelű-nehézségű túrára jelentezik, amelyre visszaigazolást küldünk az alábbiak szerint.

Bővebben...

A Dunakanyar feledhetetlen panorámája a Prédikálószékről és kalandos túra a Visegrádi-hegység Vadálló köveihez (2021. 09. 04.)

FIGYELEM! EZ A TÚRÁNK ÚJ IDŐPONTRA KERÜL, SZEPTEMBER ELEJÉRE,  MIVEL  JÚLIUSRA RÖVIDNEK BIZONYULT A HATÁRIDŐ -  ÍGY ADDIG IS TOVÁBB GYÚJTJÜK A JELENTKEZÉSEKET. MINDEN KEDVES TÚRATÁRSAT, ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK! Indulási időt lásd lentebb!

A szeptembert az ország egyik legszebb pontján, most egy különleges élményekben gazdag, 3 az 1-ben túrával köszöntjük az Egészségvédő Körben - amely ismét tartogat izgalmakat a tartalmasabb, kihívásokat kedvelő túratársak részére a Pilis szívében, és a Visegrádi-hegység legérdekesebb részén, de kellemes felüdülést, feltöltődést is, egy könnyedebb természetjárás keretében, az arra vágyóknak.

A csodás kilátópontokon sok gyönyörű fotó készülhet az igéző látványok feltöltődést árasztó pillanatainak megörökítésére, de a Prédikálószék néhány éve átadott kilátója is kalandokra csábít, hogy a Dunakanyar páratlan panorámáján elrévedezhesünk...

Szeptemberig tovább gyújtjük a jelentkezéseket, kérjük hogy hívd magaddal természet kedvelő barátaidat, ismerőseidet is!

Bővebben...

A Csondró-patak völgyének panoráma útja - túra az Egészségvédő Körrel (2020. 10. 03.)

FIGYELEM! Indulási idő: 6.30, az alábbiak szerint! További információ: 

A jelenlegi előrejelzések alapján napos, de szeles idő várható. A szerdai és csütörtöki nagyobb mennyiségű eső hatására a turistautak sárosak lehetnek, ezért szélálló ruházattal, kamáslival és túrabottal, illetve napközbenre elemózsiával mindenképp készüljetek!
A buszra a váltócipőt se felejtsétek otthon!
Szentlélek egyik kedves vendéglátóhelyén valószínűleg lehetőségünk lesz frissítő, és igény esetén egytál étel elfogyasztására is, ez utóbbira az igényt reggel a buszon kell majd leadni.smiley Választani lehet: vargányás tárkonyos vadragu levest, vagy sztrapacskát, vagy szarvaspörköltet sztrapacskával. Minden kedves Túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!
               - az Egészségvédő Kör munkatársai -

"Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig énnekem..."

Ezúttal egy nem túl ismert, de annál szebb útvonal várja a Bükk-hegység szerelmeseit. Ez ismét egy igazi 3 az 1-ben program, sokak kívánságára - hazai tájakon mesés panorámával, így fényképezőgépeinknek most is, bizonyára sok munkája akad.

 

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb túrára vágyóknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb útvonalú túrát kedvelőknek szeretnénk kedveskedni csakúgy, mint a "csak" kirándulásra vágyó túratársainknak, Biztosak vagyunk benne, hogy minden természetszerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

 

“A” csapat: "combos" túra  haladó túrázók számára való terep (mesés panoráma, gyönyörű útvonalon) 

“B” csapat: "lájtos" túra útvonala többnyire lejtőket tartalmaz, és jóval kevesebb az "A" túra távolságánál - a kényelmesebb túrát kedvelők számára

“C” csapat: "csak kirándulás" - könnyed séta a Szerelmesek fájához és a Látó-kövekhez, sétálgatás, pihenés Szentléleken, amíg a többiek túráznak , sőt még a túristaházat is fel lehet keresni egy kis frissítőértsmiley.

A 3 csoport élményekkel telve, együtt indul haza! Ha tetszik ez a remek program, gyere Te is velünk, szeretettel várunk! Hívj ismerősöket, barátokat! Részleteket lásd lentebb.

Kérjük szépen jelentkezéskor megjelölni hogy ki mire jelentkezik: sportos túra, lazább túra, vagy csak kirándulás!

Bővebben...

Magas-Tátra - A Fátyol-vízesés és a Lorenz-hágó túrája - 3 az 1-ben programmal, 2 külön csoporttal (2020.08. 08.)

FONTOS INFORMÁCIÓ! Indulási időt és további tájékoztatást lásd lentebb! Minden kedves túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!

Kovács István túravezetőnktől kapott információk: "A jelenlegi előrejelzések alapján az 1355 méteren fekvő Csorba-tónál napos-felhős, kellemes 23 fok várható gyenge széllel, míg az 1000 méterrel magasabban fekvő régióban, amelyet a “combos” túra is érint, szintén napos-felhős égboltot és gyenge szelet, de 10 fok hőérzetet jósolnak. (Azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy a magashegyek időjárása ettől függetlenül, nagyon hirtelen is változhat) 
Arra kérlek Benneteket, hogy egy melegebb pulóver és szélálló valamint vízálló kabát legyen Nálatok. Az izzadékonyabbaknál váltó póló is,smiley amelyet át kell venni szükség esetén a megfázás elkerülésére! 
Feltétlenül gondoskodni kell mindkét túracsapatnál fényvédő krémről és megfelelő fejfedőről is a napfény elleni védelem végett, pl. kendő, kalap, sapka."
A SZLOVÁK KÖZÖSSÉGI HELYEK (ÉTTEREM, WC, BOLT, STB.) CSAK MASZKBAN LÁTOGATHATÓK!
(Kedves Jelentkezőink! Kérjük megjegyzésben feltüntetni, hogy ki melyik programra jelentkezik: - a "combosabb" Lorenz hágó túrára, a közepes Fátyol-vízesés túrára, vagy a Csorba-tó körüli pihenésre!)

A Magas-Tátra iránti elkötelezettségünket és szeretetünket ez a 3 az 1-ben programunk kiválóan tükrözi:

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb túrára, illetve a "csak" kirándulásra vágyó túratársainknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb útvonalú túrát kedvelőknek is szeretnénk kedveskedni, külön-külön csoportokban. Biztosak vagyunk benne, hogy minden természet szerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

1. Egy igazán komoly túra a mesés panorámát és különleges élményeket nyújtó Lorenz hágón át "B" túra megjelöléssel, a "combosabb" túrák kedvelőinek (B túra), az alábbiak szerint - a tátrai túrák specialistájának vezetésével! Ennek a túrának a szintideje kb. 8 óra, így ez a csoport a helyi kisboltokban tud majd egy kis szuvenírt vásárolni a túra végeztével (pl. Tátratea), itt most útközben étkezdék nem lesznek.

2. Vodopád Skok / Fátyol-vízesés egy 25-30 m magas gyönyörű, igazán látványos vízesés, amely a legszebb tátrai vízesések egyike, sok remek fotó háttereként szolgálhat jutalmul a könnyedebb túrát választók számára, de falatozni, elmélkedni, megpihenni is kiválóan lehet ebben a festői környezetben a Fátyol-vízesésnél... erre csábítjuk a "kényelmesebb" túrát kedvelő túratársainkat, útvonalát "A" jelzéssel jelöljük lentebb, másik túravezetővel. Pár évvel ezelőtt ebben az időszakban kedves meglepetés volt részünkre, hogy ezen az útvonalon még egy kis erdei áfonyát is csemegézhettünk...

A túra végeztével ez a csoport egy kis szabadidőt még eltölthet az étkezdéknél, vagy a bazárnál, illetve a Csorba-tó körül, amíg a másik túracsapat visszaérkezik.

3. lehetőség azoknak szól, akik "csak kirándulni," akarnak otthonról, a könnyedebb túrát sem vállalják, de szeretnének a bezártság után otthonról kimozdulni és a "természet lágy ölén", a megkapó szépségű Csorba-tó partján feltöltődni és egyénileg vagy baráti társaságban eltölteni egy kellemes napot, amíg a másik két csoport túrázik. Bizonyára ez a nap részükre is különleges élményeket tartogat:  (lehetőség a tó körbesétálása, pihenés, lazítás, napozás, séta, étterem, bazár, stb.) Ne feledjük a hely specialitását, az encián pálinkát, amely kiváló emésztést serkentő, de gyomor bántalmak és epe problémák és ezekkel összefüggő problémák "orvoslására" is használja a népi gyógyászat! - Itt általában tudtunk vásárolni az otthoni készíteshez szükséges szárított encián gyökeret is. A 3 csoport együtt indul haza!

Ha megérintett a hely varázsa, gyere Te is velünk! Hívj ismerősöket, barátokat! Részleteket lásd lentebb.

Bővebben...

Túra a Mátrába, az Ilona-völgyi vízeséshez - az Egészségvédő körrel (2020. 07. 11.)

Az Egészségvédő Kör soron következő egynapos túrája - a kényszerszünetet követően, a szépséges Ilona-völgyi vízeséshez hívogat. Ha eleged volt már a bezártságból félelemmel és rettegéssel fúszerezve, akkor gyere és élvezd a természetet velünk együtt, oldd fel a feszültséget a természetből áradó csodás tiszta erővel - egy kellemes mátrai túra során. Élvezd a napfényt, a madárdalt, a ózondús levegőt!

Gyere velünk, köszöntsük együtt a nyár kezdetét ezzel a kellemes hazai túrával. Hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Tavaszváró túra: az Aggteleki cseppkőbarlang és az Edelényi Kastélysziget, 2020. 03. 07.

Barlang belépő: 2600 - 2000 (csoportos) Ft/fő. Kastély belépő: 2000 - 1600 (csoportos) Ft/fő.

Az Egészségvédő Kör ez évi első egynapos programjára hívunk, amikor is úticélunk: A páratlanul szép Aggteleki Cseppkő-barlang és a különleges L Huillie-kastély meglátogatása. Ha kellemes időnk lesz, akkor Aggtelek és Jósvafő között egy viszonylag rövid, de nagyon szép tanösvényt is bejárhatunk - nyitó túraként...

Gyere, köszöntsük a tavasz közeledtét együtt, hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Egynapos túrák és rekreációs kirándulások – az Egészségvédő Körrel 2021.

Egészségvédő Kör - alapítva 2007.

Ebben az évben a lehetőségeinkhez mérten színes , változatos, sokrétű, különféle állóképességgel és egészségi állapottal rendelkező természetszerető csapattársaink számára is kedvező, egynapos túra- és rekreációs kirándulás tervet állítottunk össze, az Egészségvédő Kör programjait működtető egyesületünk, és az azt támogató alapítványunk Törvényszék által hivatalosan bejegyzett szakmai céljaival és célok szerinti tevékenységeivel összhangban – reméljük sok túratársunk örömére...

Korábbi túráinkon készült képeinket lásd facebook oldalainkon:

     és      - ezzel kapcsolatos állásfoglalásunkat lásd lentebb (adatvédelmi nyilatkozatunknál, részvételi feltételeinknél és felhasználói feltételeinknél).

A kiírásokat folyamatosan készítjük, tervezetünk a "kiírás itt" -re kattintva érhető el.

A túráinkat szakképzett, nagy gyakorlattal rendelkező túravezetőink vezetik. A túrakiírásainkat mindenkor az aktuális túravezetőtől kapott paraméterek (gyalogos km, szintemelkedés, nehézségi fok és egyéb információk) alapján készítjük el!

Tervezett egynapos túra és rekreációs programjaink 2021. - A részvétel teljes mértékben diszkrimináció mentes! A programváltozás jogát fenntartjuk!

FIGYELEM, AKIKNEK 2020-BAN BEFIZETETT, LE NEM JÁRT VAGY ELMARADT TÚRÁJUK VAN, IDEI TÚRÁINK SORÁN "LEJÁRHATJÁK" AZ ADOTT ÖSSZEGET, A JELENTKEZÉSI FELTÉTELEKNÉL LEÍRT MÓDON!

Élmény-túra tervezetünk, tájegységek szerint:

1./ 2021. 06. 19. Cserhát Kiírás itt>>>

2./ 2021. 09. 04. - ÚJ IDŐPONT! Pilis, Prédikálószék,  Visegrádi-hegység,Vadálló kövek (Kiírás itt>>>)

3./ 2021. 10. 09. - ÚJ IDŐPONT! Szádvár, Aggteleki-karszt Kiírás itt>>>

4./ 2021. 09. 25. Bükkszentkereszt - Gyógynövényismereti túra, új gyógynövénykert látogatás Szabó Gyuri bácsi  füveskertjében - gyógynövényszakértő túravezetővel, látogatás a Teaházban - ahol ismét feltölthetjük tartalékainkatsmiley és egy kis pihenés, feltöltődés a híres "Bodogaszony" gyógyító köveknél. Hagyományaink szerint, itt szerezzük be az éves  erdei gyümölcs-lekvár adagunkat is, amit eredeti erdei termésekből készítenek a helyiek. Kiírás itt>>>

Bővebben...