Nordic walking

Bemutatófilmünk: Botkóstoló

Hírlevél

" Légy a saját Mestered. A lámpa benned él.

Gyújtsd hát meg, és haladj minden félelem nélkül."

                 - Sai Baba -

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad."  

                - Hippokratész - 

"A távolság köztetetek és Isten között ugyanolyan, mint magatok és önmagatok közt. Ha valaki magától távol áll, akkor Isten is távol áll tőle. Tehát először önmagatokhoz kell közelebb jutnotok!"

                  - Sai Baba -

"Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége."

                 - Henry Ford -

"Egy probléma nem oldaható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta."

                 - Einstein -

Túra programok

Aranyásók tanösvény - 2 az 1-ben túra a Zemplénben 2020. 11. 07.

Az elmúlt évek nagy sikerű "Kincskereső" ásvány túráját ismételjük meg ezúttal az Egészségvédő Körrel - az ország neves arany és ezüst bányászati helyszínén, Telkibánya környékén. Túránk során ismét egy rövidebb és egy hosszabb útvonal közül választhatsz, állóképességednek megfelelően!

Pluszként, a különleges látnivalókat nyújtó -  Érc és Ásványbányászati múzeum vár minket mesés ásványkiállításával a telkibányai Ósva-völgyben és a múzeum csodás kertje egy gyönyörű domboldalon.

Ha tetszik ez a remek program, gyere Te is velünk, szeretettel várunk! Hívd túrakedvelő ismerőseidet is! Részleteket lásd lentebb.

(Kérjük jelentkezéskor megjelölni, hogy ki melyik túrára jelentkezik: rövidebb, hosszabb.)

Bővebben...

A Csondró-patak völgyének panoráma útja - túra az Egészségvédő Körrel (2020. 10. 03.)

Egy nem túl ismert, de annál szebb útvonal a Bükk-hegység szerelmeseinek. Ez ismét egy igazi 3 az 1-ben program, sokak kívánságára - hazai tájakon mesés panorámával, így fényképezőgépeinknek most is, bizonyára sok munkája akad.

 

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb túrára vágyóknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb útvonalú túrát kedvelőknek szeretnénk kedveskedni csakúgy, mint a "csak" kirándulásra vágyó túratársainknak, Biztosak vagyunk benne, hogy minden természetszerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

 

“A” csapat: "combos" túra  haladó túrázók számára való terep (mesés panoráma, gyönyörű útvonalon) 

“B” csapat: "lájtos" túra útvonala többnyire lejtőket tartalmaz, és jóval kevesebb az "A" túra távolságánál - a kényelmesebb túrát kedvelők számára

“C” csapat: "csak kirándulás" - könnyed séta a Szerelmesek fájához és a Látó-kövekhez, sétálgatás, pihenés Szentléleken, amíg a többiek túráznak , sőt még a túristaházat is fel lehet keresni egy kis frissítőértsmiley.

A 3 csoport élményekkel telve, együtt indul haza! Ha tetszik ez a remek program, gyere Te is velünk, szeretettel várunk! Hívj ismerősöket, barátokat! Részleteket lásd lentebb.

Kérjük szépen jelentkezéskor megjelölni hogy ki mire jelentkezik: sportos túra, lazább túra, vagy csak kirándulás!

Bővebben...

A Kolostor-szurdok túrája - a Szlovák Paradicsom minden szépségével és kalandosságával 2020. 09. 05.

FIGYELEM, ÚJ INFORMÁCIÓ! Az egyik napról a másikra hozott aktuális kormányrendelet miatt a túrahelyszínünket hazaira kényszerülünk cserélni, így egy látványos útvonalú, gyönyörű kilátóhelyekkel megáldott helyszínt választunk, ahol 7 éve jártunk. Táv 11 km, szintemelkedés 350 m, Szarvaskő kilátótól Bálapátfalva - Ciszterci Apátságig. + akik szeretnének, az Apátságtól a Bélkőre is felmehetnek, ez + szintemelkedés. 

Ha időnk engedi, a túracsapattal pihenhetünk egy kicsit a bélapátfalvi meseszép Lak-völgyi tó partján, sőt körbe is sétálhatjuk azt,

hazafelé pedig megállhatunk Eger után a Stürmer csokigyár mintabolt-cukrászda-fagyizójában, ahol ki-ki megjutalmazhatja magát egy kis finomsággal, vagy frissítővel.

2./ Akik nem tudják az előbbi túrát vállalni, de nagyon szeretnének a rettegés és félelem hatásai elől egy kicsit a természetbe menni, nekik remek lehetőség, hogy buszunkkal Szarvaskőről Bélapátfalvára átmennek, és körbesétálják a tavat, pihengetnek, feltöltődnek a festői környezetben.

Ezek alapján külföldi utasbiztosítás ezennel egyetlen résztvevő számára sem szükséges a kormányrendelet végett tett módosításunk során - hazai új helyszínünkön, amely bizonyára ennek ellenére csodás élményeket tartogat és teljesértékű lesz számunkra ha mi is úgy akarjuk. Viszont a jókedvet és a természetszeretetet senki ne hagyja otthon!!!! Van még néhány helyünk, hívj barátokat, ismerősöket is! Jelentkezés telefonon: 70/3203284

Indulási időt lásd lentebb!

Bővebben...

Magas-Tátra - A Fátyol-vízesés és a Lorenz-hágó túrája - 3 az 1-ben programmal, 2 külön csoporttal (2020.08. 08.)

FONTOS INFORMÁCIÓ! Indulási időt és további tájékoztatást lásd lentebb! Minden kedves túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!

Kovács István túravezetőnktől kapott információk: "A jelenlegi előrejelzések alapján az 1355 méteren fekvő Csorba-tónál napos-felhős, kellemes 23 fok várható gyenge széllel, míg az 1000 méterrel magasabban fekvő régióban, amelyet a “combos” túra is érint, szintén napos-felhős égboltot és gyenge szelet, de 10 fok hőérzetet jósolnak. (Azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy a magashegyek időjárása ettől függetlenül, nagyon hirtelen is változhat) 
Arra kérlek Benneteket, hogy egy melegebb pulóver és szélálló valamint vízálló kabát legyen Nálatok. Az izzadékonyabbaknál váltó póló is,smiley amelyet át kell venni szükség esetén a megfázás elkerülésére! 
Feltétlenül gondoskodni kell mindkét túracsapatnál fényvédő krémről és megfelelő fejfedőről is a napfény elleni védelem végett, pl. kendő, kalap, sapka."
A SZLOVÁK KÖZÖSSÉGI HELYEK (ÉTTEREM, WC, BOLT, STB.) CSAK MASZKBAN LÁTOGATHATÓK!
(Kedves Jelentkezőink! Kérjük megjegyzésben feltüntetni, hogy ki melyik programra jelentkezik: - a "combosabb" Lorenz hágó túrára, a közepes Fátyol-vízesés túrára, vagy a Csorba-tó körüli pihenésre!)

A Magas-Tátra iránti elkötelezettségünket és szeretetünket ez a 3 az 1-ben programunk kiválóan tükrözi:

Ezzel a programmal mind a lazább, könnyedebb túrára, illetve a "csak" kirándulásra vágyó túratársainknak, mind pedig a sportosabb, dinamikuabb tempójú és erősebb útvonalú túrát kedvelőknek is szeretnénk kedveskedni, külön-külön csoportokban. Biztosak vagyunk benne, hogy minden természet szerető és túrázást kedvelő társunk érdeklődését felkelti!

1. Egy igazán komoly túra a mesés panorámát és különleges élményeket nyújtó Lorenz hágón át "B" túra megjelöléssel, a "combosabb" túrák kedvelőinek (B túra), az alábbiak szerint - a tátrai túrák specialistájának vezetésével! Ennek a túrának a szintideje kb. 8 óra, így ez a csoport a helyi kisboltokban tud majd egy kis szuvenírt vásárolni a túra végeztével (pl. Tátratea), itt most útközben étkezdék nem lesznek.

2. Vodopád Skok / Fátyol-vízesés egy 25-30 m magas gyönyörű, igazán látványos vízesés, amely a legszebb tátrai vízesések egyike, sok remek fotó háttereként szolgálhat jutalmul a könnyedebb túrát választók számára, de falatozni, elmélkedni, megpihenni is kiválóan lehet ebben a festői környezetben a Fátyol-vízesésnél... erre csábítjuk a "kényelmesebb" túrát kedvelő túratársainkat, útvonalát "A" jelzéssel jelöljük lentebb, másik túravezetővel. Pár évvel ezelőtt ebben az időszakban kedves meglepetés volt részünkre, hogy ezen az útvonalon még egy kis erdei áfonyát is csemegézhettünk...

A túra végeztével ez a csoport egy kis szabadidőt még eltölthet az étkezdéknél, vagy a bazárnál, illetve a Csorba-tó körül, amíg a másik túracsapat visszaérkezik.

3. lehetőség azoknak szól, akik "csak kirándulni," akarnak otthonról, a könnyedebb túrát sem vállalják, de szeretnének a bezártság után otthonról kimozdulni és a "természet lágy ölén", a megkapó szépségű Csorba-tó partján feltöltődni és egyénileg vagy baráti társaságban eltölteni egy kellemes napot, amíg a másik két csoport túrázik. Bizonyára ez a nap részükre is különleges élményeket tartogat:  (lehetőség a tó körbesétálása, pihenés, lazítás, napozás, séta, étterem, bazár, stb.) Ne feledjük a hely specialitását, az encián pálinkát, amely kiváló emésztést serkentő, de gyomor bántalmak és epe problémák és ezekkel összefüggő problémák "orvoslására" is használja a népi gyógyászat! - Itt általában tudtunk vásárolni az otthoni készíteshez szükséges szárított encián gyökeret is. A 3 csoport együtt indul haza!

Ha megérintett a hely varázsa, gyere Te is velünk! Hívj ismerősöket, barátokat! Részleteket lásd lentebb.

Bővebben...

Túra a Mátrába, az Ilona-völgyi vízeséshez - az Egészségvédő körrel (2020. 07. 11.)

Az Egészségvédő Kör soron következő egynapos túrája - a kényszerszünetet követően, a szépséges Ilona-völgyi vízeséshez hívogat. Ha eleged volt már a bezártságból félelemmel és rettegéssel fúszerezve, akkor gyere és élvezd a természetet velünk együtt, oldd fel a feszültséget a természetből áradó csodás tiszta erővel - egy kellemes mátrai túra során. Élvezd a napfényt, a madárdalt, a ózondús levegőt!

Gyere velünk, köszöntsük együtt a nyár kezdetét ezzel a kellemes hazai túrával. Hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Krókusz túra a Bihari havasokban és a Csodaforrás 2020. 04 25.

Ez a túránk idényszerűsége végett sajnos nem kerülhet egy későbbi időpontra, így helyette valamely későbbi túránk választását ajánljuk,  amikor azt már az egészségügyi rendelkezések lehetővé teszik - ezzel kapcsolatosan lásd honlapunkon 03. 15-i közleményünket!

Lila hegyoldalak, tavaszi napfény, friss levegő, csend, nyugalom, béke és a Bihari hegyek megkapó látványa hívogat.....

Egy nem mindennapi szemet – lelket gyönyörködtető krókusz-virágzás csábításának engedve indulunk ma útnak a Bihari havasokba.

Végre itt a tavasz,  a káprázatos virágmezők, az ébredező fák, és erdő erejétől, most Biharfüred környékén töltődhetünk fel.

Ha megérintett a hely varázsa, gyere Te is velünk! Hívj ismerősöket, barátokat is! Részleteket lásd lentebb.

Bővebben...

Túra a Bulz-kőhöz és "medvehagymázás" a Boga-völgyben, 2020. 04. 04.

Ez a túránk idényszerűsége végett sajnos nem kerülhet egy későbbi időpontra, így helyette valamely későbbi túránk választását ajánljuk,  amikor azt már az egészségügyi rendelkezések lehetővé teszik - ezzel kapcsolatosan lásd honlapunkon 03. 15-i közleményünket!

Évek óta nagysikerű gyalogos  túrára hívjuk a természet kedvelőit. Programunk valódi  3az 1-ben túra: természetjárás, medvehagyma levél gyűjtés és egy gyönyörű vízesés testközelből. Feledhetetlen látványt nyújtó útvonal számtalan kilátóponttal, kiváló lehetőség a természetfotózásra is! 

A Boga-telep Pádis előszobája a túristák körében méltán híres Erdély legszebb vidékeihez tartozó Pádis-fensíkra kiránduló túristák előszobája. 

Légy Te is az Egészségvédő Kör túratársa, szeretettel várunk! Hívj barátokat, ismerősöket, jelentkezz már most! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

A Tavasz első pillanatai a Bükkben - Lillafüredi túrával, 2020. 03. 21.

Ez a túránk lehetőség szerint egy későbbi időpontra kerül, amikor azt már az egészségügyi rendelkezések lehetővé teszik - ezzel kapcsolatosan lásd honlapunkon 03. 15-i közleményünket!

  Madárcsicsergés, napfény, gyönyöű hegyek  és völgyek, mesés táj, csodás panorámával... ez az amire a lelkünk vágyik a hosszú tél után így a tavasz beköszöntével - és reméljük, mindezekben részünk is lehet egy remek túra alkalmával. Ez évi "igazi" túránk a Bükk gyönyörű tájaira,  Lillafüredre és környékére hív. 

Gyere velünk, mozdulj ki a téli visszahúzódás után, túrázzunk együtt - hívd magaddal ismerőseidet, barátaidat is! 

Bővebben...

Lombkorona tanösvény és Mednyánszky kastély, Szlovákiában, 2020. 04. 11.

Ez a kirándulásunk lehetőség szerint egy későbbi időpontra kerül, amikor azt már az egészségügyi rendelkezések lehetővé teszik, vagy más későbbi egynapos túra vagy kirándulás választható helyette az idei évben - ezzel kapcsolatosan lásd honlapunkon 03. 15-i közleményünket!

A Magas-Tátrában két varázslatos program is vár minket ezen a napon, egy kellemes rekreációs kirándulás keretében.  Az egyik szlovákia legkedveltebb túristalátványossága, amikor is kényelmes séta során a "Lombkorona" tanösvényről, madártávlatból szemlélhetjük a fenséges tájat (a fák lombkoronája fölé fából épített, masszív túristaútról) , ahova immár felvonóval is feljuthatunk a bejáratig - persze a vállakozó kedvűek gyalog is megtehetik a kb. 2 km-es emelkedőt) Jutalmul pedig, a 32 m magas kilátótoronyból szemlélhetjük a megkapó körpanorámát, és remek fotókat is készíthetünk.

De ez még nem minden! Felkeressük a közelben lévő, gótikus vár alapjaira épült, nagyőri Mednyászky kastélyt. A reneszánsz kastély varázslatos szépségét megsokszorozza a 19. századból származó angol park, amely szoborkiállításnak ad ottthont. Magában a kastélyban pedig több tárlat, köztük Mednyánszky László festményei is láthatók. A parkban elhelyezett padok pedig szép időben kellemes pihenésre, szemlélődésre adnak lehetőséget.

Ha igazi különlegességre vágysz, akkor gyere velünk húsvét szombatján! Hívd barátaidat is, vár az Egészségvédő Kör csapata!

Bővebben...

Tavaszváró túra: az Aggteleki cseppkőbarlang és az Edelényi Kastélysziget, 2020. 03. 07.

Barlang belépő: 2600 - 2000 (csoportos) Ft/fő. Kastély belépő: 2000 - 1600 (csoportos) Ft/fő.

Az Egészségvédő Kör ez évi első egynapos programjára hívunk, amikor is úticélunk: A páratlanul szép Aggteleki Cseppkő-barlang és a különleges L Huillie-kastély meglátogatása. Ha kellemes időnk lesz, akkor Aggtelek és Jósvafő között egy viszonylag rövid, de nagyon szép tanösvényt is bejárhatunk - nyitó túraként...

Gyere, köszöntsük a tavasz közeledtét együtt, hívd szeretteidet, barátaidat is! Szeretettel várunk! Részleteket lásd lentebb!

Bővebben...

Egynapos túrák és rekreációs kirándulások – az Egészségvédő Körrel 2020.

Egészségvédő Kör - alapítva 2007.

Ebben az évben egy igen gazdag, színes egynapos túra- és rekreációs kirándulás tervet állítottunk össze, az Egészségvédő Kör programjait működtető egyesületünk, és az azt támogató alapítványunk Törvényszék által hivatalosan bejegyzett szakmai céljaival és célok szerinti tevékenységeivel összhangban – reméljük sokak örömére...

Korábbi túráinkon készült képeinket lásd facebook oldalainkon:

     és      - ezzel kapcsolatos állásfoglalásunkat lásd lentebb (adatvédelmi nyilatkozatunknál, részvételi feltételeinknél és felhasználói feltételeinknél).

A kiírásokat folyamatosan készítjük, tervezetünk a "kiírás itt" -re kattintva elérhető.

A túráinkat szakképzett, nagy gyakorlattal rendelkező túravezetőink vezetik. A túrakiírásainkat mindenkor az aktuális túravezetőtől kapott paraméterek (gyalogos km, szintemelkedés, nehézségi fok) alapján készítjük el!

Tervezett egynapos túra és rekreációs programjaink 2020. - AKTUÁLIS MÓDOSÍTÁSOKKAL

- a választás megkönyítésére /T/ jelzéssel jelöljük a túra programot, és /R/ jelzéssel jelöljük a rekreációs kirándulást, amely természeti elemet is tartalmazhat, de nem kifejezett túra program.

03. 07. (R-T) Aggteleki cseppkőbarlang látogatás, az Edelényi Kastélysziget felkeresése, valamint kellemes időjárás esetén Aggtelektől - Jósvafőig egy szép erdei tanösvényt is bejárhatunk a felszínen, ami kb. 4km-es. Kiírás ITT>>>

03. 21. (T) E HELYETT A PROGRAM HELYETT EGY KÉSŐBBI POGRAMUNKAT AJÁNLJUK.Tavaszköszöntő bükki körtúra Lillafüred körül, álomszép útvonalon. Kiírás ITT>>>

04. 04. (T) E HELYETT A PROGRAM HELYETT EGY KÉSŐBBI POGRAMUNKAT AJÁNLJUK. "Medvehagyma" túra Erdélyben, csodás vízesésekkel Az értékes fűszernövény gyűjtésen túl, a vállalkozó kedvűekkel az "indiánfej" sziklához is felmászhatunk és bejárjuk a környék legszebb részeit. Amíg a csoport egyik része a "mászósabb" területeket meghódítja, a csoport többi tagja a Boga-patak hídján átkelve egy kellemes helyen falatozhat vagy elfogyaszthat egy frissítőt és erdei lekvárokat, szörpöket is kóstolhat, vásárolhat... Kiírás ITT>>>

04. 11. (R) EZ A PROGRAMUNK EGY KÉSŐBBI IDŐPONTRA KERÜL! Húsvét szombaton - a páratlan panorámát nyújtó Lombkorona tanösvényhez megyünk (ezúttal felvonóval) a Magas-Tátra vidékére (Bachleda völgy) és ezzel együtt a csodás nagyőri (Szepesbéla) Mednyánszky kastélyt keressük fel (idegenvezetőnkkel). Kiírás ITT>>>

04. 25. (T) E HELYETT A PROGRAM HELYETT EGY KÉSŐBBI PROGRAMUNKAT AJÁNLJUK! "Krókusz" túra a Bihari havasok mesés tájain, és a csodaforrás felkeresése. Kiírás ITT>>>

-------------------------------------------

A VÍRUS - JÁRVÁNY UTÁN:

07. 11. (T)  ÚJ: (T) Mátrai túra a gyönyörűséges Ilona-vízeséshez - amely során a csodás erdő illata, a virágzó bokrok és fák, valamint a remélhetőleg bővizű hatalmas vízesés biztosan elvarázsolnak minket! Kiírás itt>>>

07. 25. (T) A Pieczkí szurdok a Szlovák Paradicsom leghosszabb létrájával,  a térség egyik legkalandosabb szurdoka. Gyönyörű sziklák között, olykor vadul dübörgő patak-szűkületek fölött visz utunk létrák, láncok segítségével...  Főleg a kihívásokat kedvelők részére - és akik ezennel szeretnék a tériszonyukat legyőznismiley! (- talán egy késpőbbi időpontra kerülhet)

08. 08. (T) A lenyűgöző Fátyol-vízesés egy könnyedebb túrára, míg a Lorenz hágó egy erősebb túrára csábít a Magas-Tátrába minket ezen a napon, két külön csoportban és külön túravezetővel, harmadik csoportban pedig a mesés Csorba tó körül kirándulhatnak és pihenhetnek egyénileg, a kényelmesebb időtltésre vágyó természetszeretők! Kiírás itt>>>

-08. 22. (T) Erdély mesés vízesései - a Szeles vízesés és Menyasszony-fátyol vízesés csábítanak ezúttal túrára minket. (- az idén elmarad)

09. 05. (T) Pilis - a Rám-szakadék vadregényes, szűk, sziklás szurdokvölgyével  nyűgözi le a természet szerelmeseit... (egy másik program kap helyet)

09. 05. (T-R) "Sportos" csapatnak: Kolostor-szurdok túra változatos tereppel, különleges technikai elemekkel,"Lájtos" csapat: Tamásfalvi kilátó túrája lenyűgöző panorámával, "C" csak kirándulók, mindez a Szlovák Paradicsom mesés vidékén. Kiírás itt>>>

09. 19. (T) A Felvidéken újabb két vár-romot keresünk fel és járunk be, a szlovákiai Tarkő vára és Hönig vára különleges látványával hívogat ez alkalommal.  (valószínűleg a jövő évben tartjuk meg ezt a programot)

10. 03. (T) A bükki Őserdő, és a csodás kilátópontjairól híres Tarkő  vár minket ezen a látványokban gazdag túrán. (valószínűleg később tartjuk meg ezt a programot

- helyette: egy különleges látványokban gazdag, kevésbé ismert de annál szebb útvonal, a Csondró patak panoráma útjának túrája. Kiírás itt>>>

10. 17. (T) Szlovákiában a Cseres-hegységben, az egykori tűzhányó területének  még nem látott pontjait keressük fel:  Zabora - kő, Ragács, Hegyeskő (valószínűleg jövőre kerül)

11. 07.  (T) A Murányi Vénusz Várának lélegzetelállító panorámájában és a Murányi-fennsík vad, karsztos vidékének szépségében gyönyörködhetünk utunk során Szlovákiában, amit karsztforrások, kis búvó patakok, bugyogó források tarkítanak. - Ez a program is valószínűleg jövőre kerül át,

helyette ebben az időpontban, lehetőség szerint egy kedvelt zempléni túraútvonalat járunk be, az "Aranyásók" tanösvényt. Kiírás ITT>>>

Bővebben...